5
Fotogalerie

Žena, co vypadá jako nepohyblivá loutka

Devatenáctiletou Louise Wedderburn postihl těžký osud. Trpí vzácnou chorobou zkamenělých lidí, ale snu stát se modelkou se rozhodně nevzdává.

Konkrétně je postižena kostnatěním měkkých tkání(Fibrodysplasia ossificans progressiva). Jde o onemocnění pojivové tkáně. V mnoha případech dochází u pacientů k tuhnutí svalstva, šlach či kloubů, které se stávají nepohyblivými a ustrnou v jedné pozici. Zjednodušeně řečeno trpí Louise nemocí, při které se část jejího těla proměňuje v kost.

Člověk postižený kostnatěním měkkých tkání, reaguje odlišně na vlastní zranění. Postižené místo tak nezačne obrůstat pojivovou tkání, ale tvrdou kostí. Louise vypadá jako nepohyblivá loutka, a protože má v důsledku nemoci zkostnatělé svaly na pažích, působí její ruce jako zmrzlé. Přesto se rozhodla s nemocí statečně vyrovnat a nevzdává se svých snů. Věnuje se módě a o svém snu stát se modelkou nedávno promluvila v dokumentu, který odvysílala britská televize.

"Nechci nikdy patřit k těm lidem, kterým nemoc zničí život. Snažím se o nemoci nepřemýšlet a žít jako každý jiný člověk. A nevzdávám se naděje, že jednou bude vynalezený lék." Vzácnou nemocí trpí 2 miliony lidí na celém světě, z toho 45 případů je evidováno ve Velké Británii. U Louise byla choroba diagnostikována už ve 3 letech. Podle odhadů odborníků se lidé postižení touto nemocí dožívají maximálně 41 let.

Dívka se ale rozhodla žít každým okamžikem a nepřipouští si ani nepříznivé prognózy lékařů, které předvídají, že v brzké době bude upoutána na kolečkové křeslo. Louise to se svým úmyslem prosadit se v módní branži myslí vážně - už získala místo stážistky v britské edici módního časopissu Elle a bude se podílet na organizaci londýnského týdne módy.

Foto: www.dailymail.co.uk

ČTĚTE TAKÉ:
Křečové žíly postihují až každého třetího z nás. Jak proti nim bojovat?

ČTĚTE TAKÉ:
Karikatury slavných osobností. Poznáte je?

Doporučujeme

Články odjinud