Žena si přinesla na trsu banánů stovky nejjedovatějších pavouků světa

Žena si přinesla na trsu banánů stovky nejjedovatějších pavouků světa

Consi Taylorová miluje banány. A nedávno si koupila velký trs žlutých plodů z Kolumbie. Měla dobrý pocit, že je to z fair trade produkce. Banány prý bude milovat i nadále, ačkoli kvůli zmíněnému trsu musela na tři dny z domu a jen o vous unikla smrtelnému nebezpečí kousnutí jedním z nejjedovatějších pavouků světa.

Consi si na trsu s banány přinesla kokon palovčíka jedovatého (Phoneutria nigrifera), který má jeden z nejtoxičtějších jedů mezi pavoukovci na celém světě. Kousnout může i několikrát a jedna dávka stačí k usmrcení 225 myší. Protijed sice existuje od roku 1996, na kousnutí však už zemřelo čtrnáct lidí.

Matka dvou malých dětí odtrhla jeden banán a najednou se z divného pavučinového útvaru na zem začaly sypat stovky malých teček. Jednalo se o mladé palovčíky, které matka v kokonu na banánu zanechala. Pavoučky vyfotila a poslala odborníkům, aby vyloučila, že můžou ublížit jejím dětem. Když se dozvěděla, že se jedná o palovčíka, na jehož jed může do dvou hodin dospělý člověk zemřít, utekla z domu. S manželem a potomky pak museli tři dny trávit v hotelu, než jim dům totálně vydezinsikovali odborníci.

Na banánu ze Sainsbury’s si Consi začala pochutnávat, aniž si všimla kokonu. Po chvíli ale začali padat na zem stovky malých pavoučků. „Začala jsem řvát, bylo to hrozné. Mám hrůzu z pavouků, takže jsem musela zavolat kamarádce, aby je přišla vysát. Pak jsme podlahu vyčistily antibakteriálními utěrkami,“ pospala devětadvacetiletá Londýňanka pro Daily Mail.

Klepněte pro větší obrázek

Jed palovčíka je třicetkrát toxičtější než jed chřestýše. Už po narození mají malí palovčíci jedové žlázy, naštěstí jejich chelicery (kusadla) nejsou tak silné, aby propíchly lidskou kůži.

Paradoxně jed palovčíka může fungovat jako skvělý lék na impotenci. Muži po kousnutí krom jiných nežádoucích účinků zažívají priapismus – trvalou mnohahodinovou erekci. Podání malé kapičky jedu navodí asi čtyřhodinovou velmi tvrdou erekci.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud