Ženám je v kanceláři vždy zima. Jsou pak méně výkonné! Kdo za to může? | Foto: iStock

Foto: iStock

Ženám je v kanceláři vždy zima. Jsou pak méně výkonné! Kdo za to může?

Máte ve zvyku nosit do práce ještě jeden svetr pro případ, že byste si připadala jako v mrazáku? Jako ženy si podle odborníků musíme zvyknout na to, že nám opravdu může být větší zima než mužským kolegům. Je to něco, co je přirozené, protože ženy produkují méně tělesného tepla než muži. Proč se ale nenastaví teplota v kanceláři na více stupňů?

Ženy mají vyšší tělesnou teplotu

Že jsou muži horkokrevnější než ženy, jste si asi už všimla. Potvrzují to i odborné studie. Ty zjistily, že zatímco tělesná teplota žen je o něco vyšší než u mužů, jejich končetiny jsou mnohem chladnější. A jakmile jsou studené ruce a nohy, zbytku těla bude brzo také zima. Jakmile je chladněji, je ženě proto rychleji zima, a pokud navíc užívá hormonální antikoncepci, pocit chladu se ještě znásobí. Ženské tělo navíc reaguje na zimu jinak, při pocitu chladu stahuje krevní cévy, aby tělesné teplo udrželo. Což má ale za následek to, že se cítí ještě chladněji.

Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit? Podívejte se na video: 

Pokračování 2 / 4

50 let staré normy

Podle článku, který byl zveřejněný v listu Business Insider, je většina kancelářských budov udržovaná v teplotě, která je příjemná pro průměrného muže, ale ženám tam bývá zima. Budovy po celém světě se totiž řídí modelem vnitřní teploty, který před více než 50 lety stanovila Americká společnost inženýrů pro vytápění, chlazení a klimatizaci. Termostaty byly nastaveny přibližně na 21 stupňů Celsia na základě rychlejšího metabolismu mužů. Tyto teploty se v následujících letech ovšem neupravily.

Pokračování 3 / 4

Bitva o termostat

Důkazy přitom jasně ukazují, že jakmile je ženám chladno, nemohou pracovat na plný výkon. Vědci zjistili, že ženy byly výkonnější v matematických oblastech o téměř 2 procenta v okamžiku, kdy se zvýšila v kanceláři teplota o 1,8 stupně. Nový výzkum nyní prokázal, že ledově studené kancelářské teploty s foukající ventilací mohou mít na ženy velmi mrazivý účinek: nižší produktivitu a kognitivní výkonnost.

Pokračování 4 / 4

Oddělené kanceláře podle pohlaví?

„Bitva o termostat“ přiměla vědce Toma Changa z Marshall School of Business USC a Agne Kajackaite z německého WZB Berlin Social Science Center navrhnout experiment v reálném světě. Otestovali vliv teploty místnosti na úkoly reálného světa. Jejich zjištění, že produktivita a dovednosti žen při nižších teplotách trpí, by konečně mohlo přimět manažery, aby si začali „hrát“ s kancelářskými termostaty. Závěry vědců ale ukazují, že zatímco ženy podávaly lepší výkony, když bylo v kanceláři tepleji, muži si vedli lépe, když bylo uvnitř chladněji. Takže jak to řešit? Oddělené kanceláře?

Doporučujeme

Články odjinud