Ženám se nejsnadněji přestává kouřit, když típnou cigaretu těsně před menstruací

Ženám se nejsnadněji přestává kouřit, když típnou cigaretu těsně před menstruací

Pokud si některé ženy stanovily letos jako jedno z předsevzetí, že přestanou kouřit, pak by tak měly učinit krátce po ovulaci uprostřed luteální fáze. Přestat kouřit je pro ženy těžší než pro muže právě proto, že se v jejich těle neustále mění hladiny hormonů kvůli menstruačnímu cyklu.

Menstruace se dělí zhruba na tři části. Folikulární fázi, ovulaci a luteální fázi. Folikulární fáze začíná menstruací a pokračuje dozráváním nového vajíčka. V tu dobu je nejmenší šance, že žena přestane kouřit. Po této fázi nastává ovulace – uvolnění zralého vajíčka. A následuje fáze luteální, kdy děložní sliznice nabývá svého maxima. Tehdy je naopak nejlepší přestat kouřit.

„Když vezmeme v úvahu menstruační cyklus, mohlo by to pomoci ženám přestat kouřit. Naše výzkumy dokazují, že nekontrolované nutkání ke kouření je silnější na začátku folikulární fáze, která začíná hned po menstruaci. Klesající hladina hormonů estrogenu a progesteronu zřejmě zhoršuje abstinenční příznaky a zvyšuje neurální aktivitu v centru touhy,“ tvrdí profesorka Adrianna Mendreková z Montrealské univerzity.

Doporučujeme

Články odjinud