Víte, že víno rozvíjí představivost, posiluje nervový systém a dodává vzlet lidské duši. Že ne?
Léčivé účinky vinné révy
Slupky vinných hroznů jsou cenné především kvůli flavonoidu resveratrolu, který zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu v krvi a rozkládá látky, které tvoří předstupeň tukových usazenin v cévách. Dále brání stárnutí organismu, zpomaluje procesy degenerace mozku nejen všeobecně, ale i u konkrétních nemocí, jako je například Alzheimerova choroba. Červené víno obsahuje až 100 x více resveratrolu než bílé. Slupky rovněž obsahují velké množství vlákniny, odstraňují tedy ochablost střev, současně organismus odvodňují, zbavují jedovatých látek.
Látky obsažené v bobulích vinné révy urychlují průchod moči ledvinami, močovým měchýřem a močovými cestami a vyplavují bakterie a snižují tak pravděpodobnost zánětů ledvin a močového měchýře. Toto ovoce rovněž mírní příznaky předmenstruačního syndromu. Fruktóza obsažená ve vinné révě mírně zvedá hladinu cukru v krvi, tím pomáhá při únavě, nervozitě a depresích. Hrozny obsahují všechny vitaminy skupiny B s výjimkou B12. Jsou hodně bohaté na kyselinu listovou a vitamin C. Z minerálních látek mají hodně manganu, draslíku a hořčíku.
Víno jako prevence aterosklerózy
Vědecké výzkumy dánských vědců potvrdily, že každodenní popíjení 1 skleničky kvalitního vína snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Takže můžeme víno pokládat za preventivní lék aterosklerózy, tedy postupného ucpávání cév, které je častou příčinou úmrtí. Vědci ale zdůrazňují, že máme zůstat jen u 1 skleničky denně!
Víno působí blahodárně na zažívací systém
Víno podporuje tvorbu žaludečních kyselin a vylučování enzymu pepsinu. Červené víno díky obsahu tříslovin dezinfikuje trávicí trakt.
Víno pročišťuje střeva
Víno obsahuje glycerol, který má projímavé účinky. Trpíme-li zácpou, pomůže nám sklenička vína před spaním.
Na krvinky raději bílé.
Obecně se říká, že červené víno je „na krvinky“, ale vědci potvrdili, že to není úplně pravdou. Antioxidační molekuly v bílém víně jsou sice menší než v červeném, ale znamená to, že jsou snáz vstřebatelné. A proto taky účinnější.
Víno uvolňuje organismus
Příležitostné popíjení vína navozuje uvolnění a radost. Dát si skleničku vína a strávit příjemný večer s přáteli či v klidu domova je velmi příjemné. I zde však platí rčení „všeho s mírou“. Nadměrné popíjení vína může totiž u přecitlivělých jedinců vyvolávat nervozitu, změny nálad a vnitřní neklid.
Víno podporuje dlouhověkost
Ve věku nad 60 let vědci doporučují ke zlepšení zdraví 2 skleničky kvalitního vína denně. Ba co víc – zjistili, že mozkové závity u starších lidí fungují díky vínu mnohem lépe. Prokázalo se, že mentální kapacita je u seniorů pijících menší dávku vína denně výrazně lepší než u abstinentů.
Pozor na kvalitu vína!
I u vína platí pravidlo, že kvalita je základ. Většina vín obsahuje zdraví škodlivé siřičitany. U citlivějších jedinců mohou vyvolávat podrážděnost, bolesti hlavy, vyrážky. Vhodnější variantou jsou rozhodně vína v bio kvalitě, v níž se tyto chemické látky nesmějí používat.
Jedna sklenička opravdu stačí… Víno je léčivým nápojem, ovšem je důležité si uvědomit, že alkohol v širší míře může u nervově labilních jedinců vyvolat závislost a poškozovat játra, ledviny, slinivku i mozek.
Pár slov na konec…
Popíjení vína pro zdraví ovšem není všechno. Na prvním místě jsou důležité kvalitní stravovací návyky, dostatečný pitný režim, pohyb, psychická pohoda a radost ze života.