Ženská sexualita. 12 faktů, které vás překvapí! | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Ženská sexualita. 12 faktů, které vás překvapí!

Často si myslíme, že o sexu se za pětadvacet let od sametové revoluce napsalo a řeklo téměř všechno a že překvapení se dnes lze dočkat snad jedině ve vlastní posteli. Ale není to tak úplně pravda a i sex na papíře má naštěstí pořád čím ohromit. Tady je dvanáct faktů, které zaujaly nás.

1. Věděla jste, že slovo „klitoris“ pochází z řeckého slova klíč? Není divu, že pochopení a poznání této části ženského genitálu vám může odemknout cestu k fantastickému sexuálnímu životu. Představíte-li si oblast vulvy jako hodiny, klitoris je umístěn na 12. Na pomyslné 4 a 8 pak najdete jedna z nejcitlivějších míst na ženském těle.

Klitoris se skládá z několika částí. Má špičku, kterou částečně překrývá předkožka, a tělo složené ze dvou polovin, přičemž ve spodní části se směrem ke stydkým kostem rozvírá do písmena V. Co můžete vidět, tedy není celý klitoris, ale pouhá jeho čtvrtina. Některé autorky píšící o ženské sexualitě poznamenávají, že je to proto, aby se ženy nemohly srovnávat a jedna druhé nezáviděly.

2. Ženský klitoris je vývojově shodný s mužským penisem. To znamená, že v embryonálním stavu pochází ze stejné tkáně, která by tvořila penis. Jinými slovy: klitoris a penis jsou ze stejného materiálu, ovšem použitého jinak. Zřejmě dosud nejzajímavější studii o ženském klitorisu publikovala uroložka a badatelka Helen O´Connelová z Královské nemocnice v Melbourne v roce 1998, když popsala klitoris jako orgán velikostí srovnatelný s mužským penisem. Klitoris je podle ní citlivou uzlinou složenou až z 8000 nervových buněk. To je největší koncentrace v lidském těle, dvojnásobně větší než v penisu.

3. Na ženském těle se nachází několik velmi vzrušivých erotogenních míst. Všechna však mají ještě jiný význam a dá se říct, že jejich sexuální využití je tak čímsi navíc. U klitorisu je to ale jinak: k ničemu jinému než k intimní zábavě nám dán nebyl. K ničemu jinému se nehodí a v ženském těle je jeho jedinou částí, která je vyhrazena výlučně rozkoši a potěšení.

4. Klitoris roste nejen při vzrušení během pohlavního styku, ale i s věkem. Mohou za to hormonální změny v ženském těle, které startují s pubertou. Na jejím konci je klitoris zhruba 1,8krát větší, to je ale pořád teprve začátek. Krátce po třicítce je klitoris oproti stavu na začátku puberty až čtyřnásobný a růst stále pokračuje. Na konci menopauzy dorůstá do velikosti, která je sedminásobná oproti rozměrům při ženině narození. A dobrá zpráva: jakmile klitoris dozraje, udrží si svůj sexuální vrchol až do konce života. Mimochodem, evropská lékařská literatura uznala existenci klitorisu poprvé v 16. století.

5. Ačkoli často máme pocit, že o ženských pohlavních orgánech víme všechno, v názvosloví máme pořád chaos. Velmi nepřesně například nazýváme ženské pohlavní orgány vaginou místo správného slova vulva. Vagina ve vulvě pouze ústí, je to tedy podobné, jako byste ústům říkala hrdlo nebo noze stehno. Vulva se skládá z poševní předsíně, v níž ústí močová trubice a pochva. Vpředu se pak nachází klitoris. Vulva je chráněna ze stran dvěma páry stydkých pysků, velkými a malými. Vzhled a velikost částí vulvy se u každé ženy poněkud liší a je naprosto běžné, že levá a pravá část vulvy nejsou symetrické.

6. Navzdory odtabuizování prakticky veškerých otázek kolem sexu většina žen stále žije v představě, že orgasmus je možné zažít jen vaginálně. V důsledku toho zkoušejí různé pomůcky, které si zavádějí do pochvy, a doufají, že dosáhnou vyvrcholení. Jak vyplývá z nejrůznějších průzkumů na toto téma, pouhá třetina žen dosahuje orgasmu při sexuálním styku. Zbylé dvě třetiny dojdou vyvrcholení při předehře, mazlení nebo masturbaci.

Je to jeden z největších mýtů naší doby, na kterém se hodně podepsaly filmy a knihy, kde má žena orgasmus většinou hned, jakmile on do ní vnikne. Penetrace bez jakéhokoli dotýkání a mazlení je však v reálném životě pro ženu totožná s orgasmem jenom zřídka. Na druhou stranu ale není pravda ani to, že orgasmus při souloži je principiálně nemožný. Správnou technikou ho dosáhnout můžete.

7. Pro obě pohlaví je pro dosažení sexuálního uspokojení důležitá doba předehry a pro více než 60 % žen a mužů rovněž délka soulože. Podle výzkumu sexuálního chování v České republice Petra Weisse a Jaroslava Zvěřiny muž potřebuje k dosažení orgasmu dvě až pět minut, průměrná žena zhruba dvacet. Navíc platí, že čím delší soulož, tím větší pravděpodobnost, že se to ženě skutečně podaří. Bohužel, s problémy s udržením erekce se v Česku občas podle aktuálních výzkumů potýká více než 50 % mužů nad 35 let.

8. U mnoha žen ovlivňuje chuť na sex ovulace a některé ženy v tomto období mají i silnější orgasmy. Je prokázáno, že orgasmus zmírňuje bolesti hlavy – a to i ten dosažený při onanii. Orgasmus také zmenšuje potíže v klimakteriu a někteří odborníci dokonce zmiňují, že může být alternativou estrogenových pilulek a náplastí. Spisovatelka Kateřina Janouchová ve své Knize o orgasmu píše o tom, že orgasmus je dobrý i v případě, že chcete otěhotnět. Podle některých badatelů vedou rytmické stahy při orgasmu k tomu, že snáze dojdete k oplodnění: orgasmus prý totiž jakoby „vtáhne“ semeno do dělohy.

9. U spermatu je známo, co ovlivňuje jeho chuť. Za změnou chuti i pachu většinou stojí potraviny. Totéž však platí i u ženského poševního sekretu. Vulva, její vůně i chuť, jsou ovlivněny nejen hormonálními pochody, antikoncepcí, ale především potravinami. Pokud jíte tropické ovoce, jako jsou banány, ananas, mango, papája nebo kvajáva, bude vám vonět sladčeji. Naproti tomu třeba po zelí, cibuli, česneku nebo chřestu a potravinách bohatých na vitaminy B (mimo jiné to platí i pro pivo) se její vůně může zhoršit. Vždy ale bude její chuť spíš kyselejší, protože prostředí v pochvě ovlivňuje hodnota pH.

10. Ženská sexualita dozrává obvykle později než mužská. Zatímco muži jsou plně sexuálně zralí a na vrcholu svých pohlavních sil už kolem dvacátého roku života, ženy se sexuálně plně rozvíjejí až po třicítce. Po třicítce se také sexuologové setkávají s nejvíce orgastickými, ale i multiorgastickými ženami, které jsou schopné prožít i více orgasmů během jednoho milování. Obvykle jde o tři čtyři po sobě následující orgasmy, některé ženy však popisují i několik desítek během jednoho milování. U těchto žen totiž sexuální vzrušení ani po proběhlém orgasmu neklesá pod tzv. fázi plateau, což je chvíle velmi vysokého vzrušení těsně před vyvrcholením, proto mohou následovat další orgasmy.

11. Ženský orgasmus trvá podle výzkumů nejčastěji kolem dvaceti sekund, ovšem některé ženy dosahují i orgasmu trvajícího minutu a déle. Prožívání orgasmu je velmi individuální. Některé ženy ho popisují jako příjemný pocit následovaný uvolněním bez výraznějšího tělesného doprovodu, jiné mluví o až extatických stavech spojených se stahy dělohy a vegetativními příznaky v podobě ejakulace, která se týká až 20 % žen. Jak uvádí sexuolog Petr Weiss, asi 8 % žen zůstává celoživotně anorgastických. U mnoha z nich jde však podle něj pouze o technický problém, kdy ještě nenalezly správný způsob dráždění a uspokojení.

12. Když žena otěhotní, mění se nejen její tělo, ale i chuť na sex. Hladina ženského pohlavního hormonu estrogenu nikdy není tak vysoká jako během těhotenství. S těhotenstvím se mění pohlavní orgány. Množství krve v těle v době očekávání potomka roste, proto jsou pohlavní orgány větší, tmavší a je v nich více krve, což u řady žen vede k prohloubení erotických choutek. Podle psychologů v tom hraje roli i fakt, že ženy nemusí myslet na ochranu před otěhotněním.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud