Ženské problémy: Lupus, herpes a další, které muži neznají. Jak je léčit?

Ženské problémy: Lupus, herpes a další, které muži neznají. Jak je léčit?

Možná je váš muž občas tak protivný, že si říkáte, jestli to nedostal. Říkat si to můžete, ale existuje 11 méně či více vážných problémů, které muži řešit nemusí. Tady jsou rady, jak je zvládnout – ty obtíže.

Gynekologické problémy i migrény

Říká se, že ženy mají jiný práh bolesti než muži, vydrží víc a jsou odolnější. Možná na tom něco je, možná ne, nicméně ženy mívají častěji problémy hormonálního původu, poruchy příjmu potravy, migrény nebo úzkosti. Ve stáří zase častěji trpí osteoporózou a degenerativními poruchami. Tak tady je naše ženská hitparáda:

Pokračování 2 / 12

Nepravidelný menstruační cyklus

Často je příčinou nerovnováha hormonů estrogenu a progesteronu, které regulují pravidelnost cyklu. Vliv může mít i stres, změna antikoncepce, poruchy v pánevní oblasti, anorexie, endometrióza a podobně.

Jak řešit nepravidelný menstruační cyklus?

Určitě problém nepodceňujte a poraďte se s lékařem. Udělá vám krevní testy a nasadí vhodné léky, některé příčiny jsou odstranitelné i operativně.

Pokračování 3 / 12

Endometrióza

Endometrióza je onemocnění výstelky dutiny děložní. Projevuje se nejdříve a nejčastěji bolestivou menstruací, bolestmi v podbřišku, při sexu, někdy i krví v moči. Je to velice nepříjemné onemocnění, které může skončit až neplodností.

Jak řešit endometriózu

Možností je více – buď konzervativní hormonální léčba, nebo chirurgická, kdy je nadměrná děložní výstelka odstraněna při kyretáži.

Pokračování 4 / 12

Rakovina děložního čípku

Druhé nejčastější rakovinové onemocnění u žen po rakovině prsu. Věková hranice žen, které jí trpí, se bohužel rapidně snižuje. Rakovinu děložního čípku způsobuje infekce papilomaviru (HPV), kterým je infikováno až 20 % žen, ale většina z nich se sama vyléčí. Čím více sexuálních partnerů ale vystřídáte, tím více riskujete, protože z 99 % se přenáší pohlavním stykem. Ovšem můžete být sebevěrnější, pokud je promiskutní váš parner, můžete se nakazit od něj. Riziko nákazou zvyšují špatné hygienické návyky, snížená imunita, kouření a dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce.

Jak léčit rakovinu děložního čípku?

Rakovinu musí řešit onkolog, který vybere vhodnou léčbu chirurgickou i onkologickou včetně chemoterapie a ozařování.

Pokračování 5 / 12

Herpes 

Genitální opar v těle vytváří virus Herpes simplex. Opar je velice infekční, a pokud budete mít nechráněný pohlavní styk, nakazíte se skoro jistě. Herpes je zákeřné onemocnění. I po vyléčení akutní fáze totiž zůstává stále v těle. Poznáte ho podle malých svědivých puchýřků naplněných průhlednou tekutinou, která se vyskytuje v oblasti genitálií.

Jak léčit herpes?

Po výsevu puchýřků se lokálně aplikují krémy nebo gely, případně antivirové léky typu aciclovir.

Pokračování 6 / 12

Vaginální mykóza

Během života potrápí vaginální mykóza snad každou z nás. Způsobuje ji kvasinka Candida albicans (mikroorganismus patřící do hub). V těle je pořád, ale při změně prostředí se velice rychle přemnoží a způsobí zánět. Kvasinkám se daří v těle zvlášť po užívání antibiotik, při oslabení organismu, kvůli špatné hygieně, nadměrné konzumaci cukru a sladkostí nebo nošení spodního prádla z umělých vláken. Myslete na to, že při cukrovce, v těhotenství nebo v době menstruace je tělo k poševní mykóze náchylnější.

Léčba vaginální mykózy

Pokud vás trápí výše popsané potíže, vždy je lepší zajít k lékaři, abyste si byla jistá, že se jedná o vaginální mykózu způsobenou kvasinkami. Vaginální mykóza se léčí antimykotiky –většinou krémy a čípky. Pokud máte jen mírné obtíže a nemáte čas chodit k lékaři, můžete zkusit nejprve volně prodejné preparáty v lékárnách (Canesten, Gyno Pevaryl). 

Pokračování 7 / 12

Premenstruační syndrom (PMS)

Objevuje se i při nepříjemném období přechodu, klesá hladina estrogenu a hladina progesteronu naopak stoupá. Příčinou PMS také můžou být nedostatek železa v krvi, různá psychická onemocnění nebo úzkosti. Nejčastěji se projevuje bolestmi hlavy a břicha, únavou, tlakem v podbřišku, podrážděností, změnami nálad nebo dokonce lehkými depresemi.

Léčba premenstruačního syndromu

Nejlepší jsou klid a bylinkové čaje. Pokud jsou potíže extrémní, někdy lékaři doporučují upravit cyklus hormonální antikoncepcí.

Pokračování 8 / 12

Anorexie a bulimie

Anorexie a bulimie postihují samozřejmě i muže, ale jen velmi okrajově, v drtivé většině jsou obětí dospívající dívky a mladé ženy. Tyto poruchy příjmu potravy jsou psychická onemocnění způsobená nespokojeností s vlastním tělem. Postihují ženy, které se chtějí co nejvíc přiblížit současnému ideálu krásy. Zatímco anorexie je v podstatě nepřetržité hladovění, u bulimie jde o chorobné přejídání se a následné vyvolávání zvracení.

Jak léčit anorexii a bulimii? 

Tady je nevyhnutelná pečlivá a důkladná psychoterapie, obvykle spojená i s hospitalizací. Obě onemocnění můžou mít velice vážné následky končící až smrtí.

Pokračování 9 / 12

Rakovina prsu

Karcinomů prsu existuje mnoho typů. Jde o nejrozšířenější onkologické onemocnění u žen v České republice. Velkou roli hraje genetika, tedy rodinné dispozice, kouření a také nošení nevhodných podprsenek. Je důležité sledovat například vtahování kůže, bulky nebo uzlíky, které jsou v prsu fixované, takže při zvednutí paží odolávají pohybu. Alarmující jsou i důlky nebo třeba nepravidelnosti bradavky, sekrece z bradavek či pomerančová kůže.

Jak se léčí rakovina prsu? 

Onkolog rozhodne o tom, jaký druh léčby zvolí – záleží na typu nádoru a době, kdy ho objevíte. Řeší se operací, chemoterapií, ozařováním a v krajním případě odstraněním prsu.

Pokračování 10 / 12

Lupus

Při této autoimunitní chorobě bojuje naše tělo s tím, co je pro něj ve skutečnosti prospěšné. K nejčastějším příznakům patří bolest svalů a kloubů, vypadávání vlasů, vyrážky, únava a bolest hlavy.

Co s tím?

Zda trpíte lupusem, zjistí lékař z krve. Léčba spočívá v útlumu imunitních procesů, což nejlépe umějí glukokortikoidy, které mají vedle protizánětlivého účinku ve vyšších dávkách také účinek imunosupresivní (což znamená, že tlumí imunitní systém).

Pokračování 11 / 12

Deprese

Ano, deprese opět nejsou jen ženskou záležitostí, ale nás sužují nesrovnatelně častěji. Na klinickou depresi měla v životě alespoň náběh každá pátá žena. Obecně jimi trpíme dvakrát častěji než muži. Proč? Souvislost vidí lékařská věda v hormonálních změnách v těle.

Co s depresemi?

Pokud trpíte depresemi, vyhledejte odbornou pomoc. Lékař vám nejspíš předepíše nejen antidepresiva, ale doporučí i změnu životního stylu. Nemoci duše jsou stejně nepříjemné jako nemoci těla, ale není třeba se stydět, i na ně se najde řešení.

Pokračování 12 / 12

Osteoporóza

Onemocnění látkové výměny kostní tkáně působí na kvalitu kostí. Ty jsou méně odolné, klesá jejich pružnost a pevnost, což souvisí se stárnutím a poklesem hladiny ženských hormonů po menopauze. Během pěti následujících let poté totiž může žena ztratit až pětinu veškeré kostní hmoty. Dalšími rizikovými faktory jsou i kouření a nadměrné pití kávy a alkoholu.

Jak léčit osteoporózu?

Nejspíše vám lékař předepíše k užívání hormon kalcitonin. Ten podporuje kostní buňky, čímž se zvyšuje ukládání minerálních látek do těla. Můžete užívat vápník, v některých případech i hormony.

Doporučujeme

Články odjinud