Ženy myslí jinak než muži

Ženy myslí jinak než muži

Zlomyslným průpovídkám typu "dlouhé vlasy, krátký rozum", nadobro odzvání. Pomocí srovnání výsledků magnetické rezonance u mužů a žen vědci nezvratně prokázali, že mezi oběma pohlaví neexistují rozdíly ve stupních inteligence. Liší se však především způsobem, jimž u nich probíhají myšlenkové pochody.

Podle zjištění týmu odborníku z Kalifornské univerzity v Irvine vedeného Richardem Haierem, jež bylo zveřejněno v časopise NeuroImage, stejné hodnoty inteligenčního kvocientu dosahují obě pohlaví využitím zcela rozdílných oblastí mozku.

Muži do procesu myšlení zapojují především šedou hmotu mozkovou, jež sestává z buněčných jader neuronů a projevuje se u nich daleko aktivněji než u žen. Nemluvě o tom, že jí také mají sedminásobné množství. Příslušnice něžnějšího pohlaví se naopak mohou chlubit desetinásobkem bílé hmoty mozkové, jež obstarává většinu propojení nervových buněk a odpovídá za míru inteligence.

Muži se proto dokáží lépe a plněji soustředit na brilantní zvládnutí jednoho daného úkolu, zatímco ženy jsou naopak schopny pospojovat řadu dílčích informací v kompaktní celek. Sídlo jejich inteligence přitom leží převážně ve frontálním mozkovém laloku, k jehož poškození nezřídka dochází i při víceméně běžných úrazech nebo nehodách. Proto také mají naprosto totožná poranění horší a trvalejší následky pro ženy než muže.

Nejnovější výzkum amerických vědců vlastně naznačil i cesty, jimiž by pomoci rozvinout nové terapeutické metody, při nichž by se už předem přihlíželo k rozdílnosti obou pohlaví. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud