Ženy s přebytkem estrogenů chtějí více milenců

Ženy s přebytkem estrogenů chtějí více milenců

Ženy s vyšší hladinou ženského hormonu estrogenu nejen vypadají a cítí se krásnější, ale své pocity mohou projevit i častým střídáním milenců. Estrogen nejenže ovlivňuje plodnost žen, ale také způsobuje, že se ženy oblékají více sexy a vyhledávají vzrušení.

Doktorka Kristina Durantová z University of Texas v Austinu se svým týmem zjistila, že ženy s vysokou hladinou určitého typu estrogenu, hormonu jménem estradiol, se cítí přitažlivější.

"Ženy s vyšší hladinou estradiolu uvedly, že si rády zaflirtují, budou se chtít líbit nebo dokonce mít poměr s někým, kdo není jejich primární partner," tvrdí doktorka Durantová. "Výsledky naznačují, že existuje spojení mezi plodností a tím, co je považováno za tělesnou krásu. Ženy, které jsou velmi plodné, si častěji začínají vztahy s muži, a když se jim naskytne kvalitnější partner, začnou s ním chodit."

Tým doktorky Durantové testoval 52 studentek ve věku 17 až 30 let, které neužívaly hormonální antikoncepci. U všech vědci měřili hladinu estradiolu, protože hladiny hormonů se u příslušnic krásnějšího pohlaví mění každý týden. Ženy také měly hodnotit vlastní přitažlivost i přitažlivost ostatních kolegyň.

"Ženy s vyšší hladinou estradiolu se samy cítily přitažlivější a stejně je hodnotily i ostatní," vysvětluje Durantová. "Naše výsledky ukazují, že velmi plodné ženy dost možná nebývají spokojené se svými dlouhodobými partnery. Mají pak sklon k seznamování se s jinými muži, kteří jim připadají přitažlivější," dodává.

Doporučujeme

Články odjinud