Ženy těhotné s chlapečky jsou větší jedlíci

Ženy těhotné s chlapečky jsou větší jedlíci

Ženy, které pod srdcem nosí budoucího chlapečka, mají vyšší energetickou spotřebu. „Je to dáno faktem, že chlapci jsou i v prenatálním stádiu větší a zároveň křehčí, než dívky. Pro těhotnou ženu tedy znamenají větší zátěž,“ tvrdí doktor Dimitros Trichopoulos z Harvardské univerzity v americkém Bostonu.

Tým lékařů, vedený doktorem Trichopoulosem, sledoval skupinu 244 těhotných žen a spočítal, že budoucí matky v očekávání chlapce mají denně o 8% větší spotřebu proteinů a 10% glycidů.

I ve spotřebě živočišných a rostlinných tuků vedou o 11, respektive o 15% před ženami, očekávajícími potomka ženského pohlaví, aniž by přitom přibraly na váze. V praxi to potvrdily i výsledky výzkumů britských antropologů v africké Etiopii, sužované hladem a podvýživou. Statisticky se zde rodí 1,7 dívky na 1 chlapce, oproti „vykrmenějším“ částem světa, kde se hovoří o čísle 1,5:1 ve prospěch chlapců.

Chladná čísla mohou působit až cynicky, ale z vědeckého hlediska se jedná o důkaz, že pohlaví embrya je mimo jiné ovlivněno také fyzickým stavem a kapacitou matky.

V říši zvířat byl tento jev pozorován a podrobně popsán už dávno, naše často až „překrmená“ a do sebe zahleděná civilizace má však tendenci zapomínat, že se příroda řídí svými zákony. Člověka nevyjímaje. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud