Ženy touží hlavně po lásce, muži po obdivu a sexu. Jak moc jsme rozdílní? | Foto: iStock

Foto: iStock

Ženy touží hlavně po lásce, muži po obdivu a sexu. Jak moc jsme rozdílní?

Zatímco prakticky každou ženu dostane do kolen něžná kytice, neotřelé vyznání nejhlubších citů a letmé doteky a pohlazení, srdce muže sytí spíše obdiv, pochvala a uznání. Ženské a mužské potřeby bývají zkrátka odlišné. To, co v partnerství naplňuje nás ženy, nemusí nutně naplňovat muže. Občas proto vznikají zbytečná nedorozumění a někdy i hluboké rány na duši.

Ženy potřebují být milovány

„Podle mého názoru je klíčovou potřebou ženy láska, vědomí, že je opravdově ceněna, milována a nošena na rukou. Rovněž extrémně důležitá je komunikace, pocit, že její manžel je ochoten naslouchat jí a sdílet s ní na hluboké rovině,“ tvrdí kupříkladu populární manželský psycholog, terapeut a autor několika bestselerů Kevin Leman. A jak jsou na tom z tohoto úhlu pohledu muži?

Co je ve vztahu kompromis? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 4

Muži potřebují být uctíváni

Zní to sice poněkud středověce, ale Kevin Leman se odvažuje v jedné ze svých knih tvrdit, že: „Mužovou klíčovou potřebou je sex, těsně následován úctou a obdivem jeho ženy.“ Tím v dnešní době samozřejmě není myšlena sukně neustále připravená k vykasání a bezbřehá uctivost a zbožňování. Dnešní muž by se mnohdy spokojil s obyčejnou pochvalou a poděkováním, toho se však údajně mnoha mužům v dlouhodobých vztazích nedostává. (My ženy potřebujeme ocenění pochopitelně také! Jen nás to zpravidla nepálí na citlivém místě tolik jako muže.) Když se pak muž cítí oceněn a žena milována, může dobře fungovat i sex.

Pokračování 3 / 4

Žena, když mluví, tak odpočívá, muž naopak pracuje

Ženy potřebují mluvit; nejrůznější záležitosti a problémy si vysvětlit, probrat, pojmenovat – během komunikace však kupodivu odpočívají, mluvení je nevyčerpává a nevnímají ho jako práci. Naopak! „Probrat věci“ je nabíjí. Muži to mají spíše naopak. Muž, když mluví, tak „řeší problém“, jeho vnímání dialogu bývá odlišné než u jeho protějšku. Zatímco komunikace patří k hlavním potřebám většiny žen, muži mívají na stejné příčce žebříčku jiné potřeby. Zajímavý seznam priorit sestavil kolega doktora Lemana, klinický psycholog, párový terapeut a autor několika populárních knih, Williard Harley.

Pokračování 4 / 4

Pět hlavních potřeb muže a ženy v partnerském vztahu

Ženy mají dle závěrů mnohaleté praxe psychologa a terapeuta Williarda Harleye pět hlavních potřeb: lásku, komunikaci, poctivost a otevřenost, finanční podporu a oddanost rodině.

Muži mají nejdůležitější potřeby poněkud rozdílné, jsou to: sexuální naplnění, společnost při zábavě, atraktivní partnerka, domácí podpora a obdiv.

Doporučujeme

Články odjinud