Ženy u plotny za první republiky: Snažily se napodobit francouzskou kuchyni

29. 10. 2018
Dřív se žilo jinak. Stravování ovlivňovalo nejen to, že ženy byly v domácnosti a měly na vaření čas. Neexistovaly ani polotovary, takže příprava veškerého jídla byla mnohem zdlouhavější. Jak se dívky se vzdělávaly ve vedení domácnosti?

Dobrou hospodyni nevychová církev, ale spolek

To byly časy, žádné ledničky, takže se muselo denně nakupovat. Jedlo se podle sezóny, takže žádné jahody v lednu. Vařilo se na kamnech, která se musela nejprve rozehřát, musela se nanosit voda. Není divu, že navařit byla náročná práce a že se lepší dívky této činnosti učily i ve školách. I když pak měly služebnou, musely umět vést domácnost a hospodařit.

Před vznikem Československa měly vzdělávání dívek na starosti spolky, pro české dívky to byl ženský vzdělávací spolek Minerva, který vznikl roku 1890 díky iniciativě spisovatelky Elišky Krásnohorské. Spolek si kladl za cíl prosazovat střední vzdělání pro dívky v Čechách. Ještě koncem 19. století totiž nebyly v Rakousku vyšší dívčí školy zřizovány státním nákladem, ale péčí měst, spolků a korporací.

Ve fotogalerii v úvodu článku se můžete podívat, jak vypadala příprava jídla a také kuchyně v různých částech světa na počátku 20. století.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Bez velkého váhání využijte možnosti investovat, pokud se vám dnes naskytne. Když už nevyděláte pořádný balík, tak určitě neproděláte. Vypadá to ale, že risk pro vás bude tentokrát zisk.…

Nejčtenější články