Ženy u plotny za první republiky: Snažily se napodobit vídeňskou kuchyni

20. 12. 2016
Dřív se žilo jinak. Stravování ovlivňovalo nejen to, že ženy byly v domácnosti a měly na vaření čas. Neexistovaly ani polotovary, takže příprava veškerého jídla byla mnohem zdlouhavější. Dívky se vzdělávaly ve vedení domácnosti v církevních školách a ženských spolcích. Co je tam učili?

Dobrou hospodyni nevychová církev, ale spolek

V roce 1867 vznikl nový spolkový zákon, o rok později císař František Josef I. odňal církvím pravomoci nad školami. Roku 1890 pak vznikl z iniciativy spisovatelky Elišky Krásnohorské ženský vzdělávací spolek Minerva, který si dal za cíl prosazovat střední vzdělání pro dívky v Čechách.

Minerva měla krásné heslo: Přes překážky ke hvězdám. Ještě koncem 19. století totiž nebyly v Rakousku vyšší dívčí školy zřizovány státním nákladem, ale péčí měst, spolků a korporací.

Dívky, i když v této době převážně z měšťanských a movitějších rodin, tak mohly konečně studovat déle než do dvanácti let jako dřív. Všechno se začalo měnit díky oběma světovým válkám, osamostatnění Československé Republiky v roce 1918 a také díky světové krizi v protektorátu při zavedení přídělového systému.

Ve fotogalerii se můžete podívat, jak vypadala příprava jídla a také kuchyně v různých částech světa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud patříte k zaměstnancům nějaké společnosti nebo pracujete na úřadu, nevyvolávejte předem prohrané spory se šéfem ani se aktuálně nepokoušejte o nějaké vážné rozhovory. Mars se…

Nejčtenější články

Články odjinud