Ženy u plotny za první republiky: Snažily se napodobit vídeňskou kuchyni

20. 12. 2016
Dřív se žilo jinak. Stravování ovlivňovalo nejen to, že ženy byly v domácnosti a měly na vaření čas. Neexistovaly ani polotovary, takže příprava veškerého jídla byla mnohem zdlouhavější. Dívky se vzdělávaly ve vedení domácnosti v církevních školách a ženských spolcích. Co je tam učili?

Dobrou hospodyni nevychová církev, ale spolek

V roce 1867 vznikl nový spolkový zákon, o rok později císař František Josef I. odňal církvím pravomoci nad školami. Roku 1890 pak vznikl z iniciativy spisovatelky Elišky Krásnohorské ženský vzdělávací spolek Minerva, který si dal za cíl prosazovat střední vzdělání pro dívky v Čechách.

Minerva měla krásné heslo: Přes překážky ke hvězdám. Ještě koncem 19. století totiž nebyly v Rakousku vyšší dívčí školy zřizovány státním nákladem, ale péčí měst, spolků a korporací.

Dívky, i když v této době převážně z měšťanských a movitějších rodin, tak mohly konečně studovat déle než do dvanácti let jako dřív. Všechno se začalo měnit díky oběma světovým válkám, osamostatnění Československé Republiky v roce 1918 a také díky světové krizi v protektorátu při zavedení přídělového systému.

Ve fotogalerii se můžete podívat, jak vypadala příprava jídla a také kuchyně v různých částech světa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Tváříte se jako kakabus, což vám nesluší. Měli byste projevit své city, jedině tak získáte sympatie okolí. Kupte si třeba něco nového. Aktuální událost by vás měla inspirovat k oživení…

Nejčtenější články