Zhubněte a víc dbejte o své zdraví

Zhubněte a víc dbejte o své zdraví

Exkluzivní průzkum, v jehož rámci časopis Reader’s Digest Výběr zjišťoval, co by nám praktičtí lékaři chtěli říct, ale často z různých důvodů neřeknou, významně napověděl, jak přistupují čeští občané ke svému zdraví a jak se chovají při návštěvě ordinace.

Praktičtí lékaři nám vzkazují: Zhubněte a víc dbejte o své zdraví – můžete tím předejít mnoha závažným onemocněním

Například téměř všichni z 200 oslovených praktických lékařů z celé ČR (94 %), se shodli, že by pacientům chtěli říct, že potřebují zhubnout. Určitě právem – pokud jde o obezitu, jsme v Evropě na jednom z předních míst. Alarmující také je, že lidé nereagují ani na opakované výzvy lékařů, kteří jim zdůrazňují, že by měli změnit celý životní styl. Varování, že s nadměrnou tloušťkou souvisí zvýšené riziko vzniku mnoha závažných onemocnění, na pacienty bohužel velký dojem nedělají a v ordinaci si často vymýšlejí, třeba že téměř nejedí. „Lidi pro sebe něco udělají, jen když mají před sebou konkrétní krátkodobý cíl – například zjistí, že dokud nezhubnou, nemůžou jít na operaci,“ říká k tomu MUDr. Blanka Chaloupková z Vyškova.

S nedodržováním základních pravidel péče o zdraví se lékaři setkávají také velmi často. Proto nám 74 % z nich vzkazuje: Vy o sebe nedbáte a po nás chcete zázraky. Porušování těchto pravidel se týká například kouření, alkoholu nebo špatné spolupráce s lékařem při nemocech pohybového ústrojí. „Jednou mi řekl jeden diabetik, který pravidelně vypije skoro půl litru vína, že i kdybych ho natahovala na skřipec, toho potěšení se nevzdá a za riziko mu stojí,“ popisuje zkušenost z ordinace MUDr. Eva Hrabánková z Prahy. Podobně jako u nadváhy i zde platí, že se přístup pacientů mění při výskytu závažných onemocnění, jakými jsou například mozková příhoda nebo infarkt. Často však už může být pozdě.

Stejně nevšímavě se ke svému zdraví pacienti staví i v souvislosti s užíváním léků. Více než v polovině případů lékařů (54 %) uvedli, že by pacientům, kteří tvrdí, že předepsané léky berou, rádi řekli, že jim nevěří. Paradoxní na této statistice je, že podle 70 % lékařů jsou pacienti spokojeni pouze v případě, kdy si z ordinace odnášejí recept. „Nejčastěji požadují antibiotika. Člověka, který přijde s běžným nachlazením, vyšetřím, vysvětlím mu, proč mu je nedám, a poučím ho, jak by se měl léčit. Ale někteří pacienti stejně mají pocit, že u mě byli zbytečně,“ vysvětluje MUDr. Irena Vašutová z Otrokovic.

Další značně rozšířený nešvar je simulantství, což potvrzují i lékaři oslovení v průzkumu. Přibližně 43 % z nich nám vzkazuje: Chcete neschopenku, ale já vím, že simulujete. Mnoho lidí si do ordinace přijde pouze pro neschopenku, a tedy i pro nemocenské dávky. Zvláště u lidí s nižšími příjmy jde o částku, která se takřka rovná jejich platu. Lékaři tvrdí, že s tímto problémem nemohou nic dělat, přestože jsou obvykle schopni simulanty poznat.

A mají pro nás i další nepříliš příjemné vzkazy. Například 56 % praktických lékařů by rádo pacientů občas připomnělo, že se před návštěvou ordinace mají umýt. V opačném případě totiž může být prohlídka pro lékaře zážitek dost nepříjemný.

Více se o celém průzkumu můžete dočíst v dubnovém čísle časopisu Reader’s Digest Výběr, které vychází v příštích dnech.

Doporučujeme

Články odjinud