Zhubnete, když budete 1 hodinu denně chodit? Ano, ale dodržte tato pravidla

Zhubnete, když budete 1 hodinu denně chodit? Ano, ale dodržte tato pravidla

Chůze má spoustu zdravotních benefitů. Přesto řada lidí nepovažuje chůzi za efektivní způsob, jak zhubnout. Zvláště ve srovnání s jinými formami cvičení. Jak to tedy je? Stačí, když budeme jednu hodinu denně chodit, abychom shodili přebytečné kilogramy?

Kolik zhubnete, když budete chodit jednu hodinu denně?

Chcete-li zhubnout, musíte přijímat za den méně kalorií, než kolik vydáte. Buď můžete zvýšit počet spálených kalorií pomocí cvičení, jako je chůze, nebo snížit počet kalorií, které konzumujete, nebo spojit obojí. Často se uvádí, že 0,5 kilogramu tělesné hmotnosti odpovídá 3500 kaloriím. Proto musíte snížit svůj kalorický příjem o 500 za den po dobu 7 dnů, abyste zhubli půl kilogramu. Pro většinu lidí, kteří chtějí zhubnout, je vhodný právě tento kalorický deficit, tedy 500 kalorií za den. Část tohoto deficitu lze dosáhnout 1 hodinou chůze denně. V závislosti na příjmu kalorií a pohybu může deficit 500 kalorií vést k úbytku hmotnosti 0,2–0,9 kg týdně, který odborníci považují za zdravý.

Pokračování 2 / 5

Kalorie a chůze

Pokud chtějí lidé zhubnout, je pro ně díky své jednoduchosti právě chůze často přitažlivá. Kolik při ní spálíte kalorií? To závisí na mnoha faktorech, zejména na vaší váze a rychlosti chůze. Následující tabulka ukazuje počet spálených kalorií za hodinu v závislosti na tělesné hmotnosti a rychlosti chůze. Pro informaci, průměrné tempo chůze je zhruba 4,8 km/hod. Čím rychleji jdete a čím více vážíte, tím víc kalorií vydáte. Mezi další faktory, které ovlivňují počet spálených kalorií, patří terén, venkovní či vnitřní teplota a váš věk a pohlaví.

hmotnost1.JPG

Pokud jste zvyklí počítat spíše v kilojoulech, tak 1 kalorie se rovná 4,185 kilojoulu. 

Pokračování 3 / 5

Stačí jedna hodina denně?

Odborníci samozřejmě zkoumali vliv chůze na hubnutí. Podle jedné studie zhublo 11 žen se střední hmotností průměrně 7,7 kg nebo 10 procent své původní tělesné hmotnosti po 6 měsících svižné denní chůze. Ženy v průběhu šesti měsíců postupně zvyšovaly délku chůze tak, aby dosáhly maximálně jedné hodiny denně. Pokud ovšem chodily méně než 30 minut denně, zaznamenaly jen malou ztrátu hmotnosti. Tenhle výsledek naznačuje, že čas strávený chůzí může souviset se ztrátou hmotnosti. Další studie uvádí, že ženy s obezitou, které chodily 3 dny v týdnu po dobu 50–70 minut, ztratily během 12 týdnů asi o 3 kilogramy více, než ženy, které chtěly zhubnout, ale nechodily.

Pokračování 4 / 5

Chůze versus jídelníček

Chůze sama o sobě vám sice může pomoci zhubnout, jak jsme však již uvedli, je mnohem efektivnější v kombinaci s dietou. Ve dvanáctitýdenní studii lidé s obezitou omezili kalorický příjem o 500–800 za den (asi 2000–3000 kJ). Jedna skupina chodila 3 hodiny týdně rychlostí 6 km/h, zatímco druhá skupina nechodila. Zatímco obě skupiny ztratily značné množství tělesné hmotnosti, ti, kteří navíc chodili, zhubli v průměru o 1,8 kg víc než ti, kteří nechodili. Zajímavé také je, že úbytek na váze byl ovlivněn i tím, zda chodíte nepřetržitě nebo v kratších dávkách.

Pokračování 5 / 5

Kratší a častěji, nebo déle a méně často?

Ve 24týdenní studii ženy s nadváhou nebo obezitou omezily příjem kalorií o 500–600 denně a buď se procházely svižně po dobu 50 minut denně, nebo absolvovaly dvě 25minutové procházky denně. Ty, které chodily 2x denně a kratší čas, zhubly v průměru o 1,7 kg více než ty, které chodily 50 minut nepřetržitě. Existují ale jiné studie, které neprokazují žádné významné rozdíly v úbytku hmotnosti mezi nepřetržitým a přerušovaným chozením. Jednoduše si tedy vyberte to, co vám více vyhovuje.

Doporučujeme

Články odjinud