Rýže, tedy ta celozrnná či parboiled, je dietní a přitom výživná. Ne nadarmo je základem stravy v dálné Asii. Naučte se ji správně připravovat a uvidíte, že ji také mnohem častěji zařadíte do svého jídelníčku.
Jak správně připravit rýži
Tato běžná surovina je vlastně výborná jen sama o sobě. Zároveň je také nenahraditelným základem tolika pokrmů, že byste s ní mohla vařit klidně i půl roku vkuse. Důležité je však správně ji uvařit!
- Na běžné vaření je ji třeba pořádně propláchnout a tím zbavit škrobu. Pak ji vaříme či pečeme.
- Na rizoto, POZOR, naopak neproplachovat! – A už vůbec ne před zraky Itala, pro kterého to je, hned po kečupu, největší hřích spáchaný na italské kuchyni.
Skvělý základní recept
Na dvě porce připravte 1 hrnek rýže (zvyšte podle potřeby)
- Troubu předehřejte na 175–180 °C.
- Propláchnutou a okapanou rýži zprudka opečte na lžíci oleje a přidejte lžičku mořské soli.
- Ve varné konvici předvařte hrnek a půl vody (podle potřeby zvyšte na 1 a ½ násobek množství rýže).
- Vroucí vodou rýži zalijte, přikryjte alobalem a dejte do vyhřáté do trouby na 20 minut. Hotovo!
A jak dál? Přinášíme vám šest skvělých receptů.
Asijská opečená rýže
Na dvě porce potřebujete: 1 vejce, 1 hrnek uvařené či upečené jasmínové rýže, lžíci rostlinného oleje nebo másla, 1 lžičku rýžového vinného octa, 2 lžičky sójové omáčky (nebo Teriyaki – je chutnější), 4 stroužky česneku, špetku hnědého cukru, špetku chilli papričky, špetku kari, špetku muškátového oříšku, špetku kmínu
Postup : Rozpalte olejem pokapaný wok a orestujte v něm rozšlehané vajíčko se špetkou soli, pak odložte stranou. Uvařenou rýži ve woku zprudka opékejte 2 minuty na lžíci másla nebo oleje, přidejte opečené vajíčko, sójovou omáčku, vinný ocet, celé nebo na půlku překrojené stroužky česneku, špetku cukru, chilli (podle chuti ho nahraďte sladkou červenou paprikou), kari, kmín a muškátový oříšek. Česnek vyndejte, když rýži dostatečně provoní (pokud jste jeho milovník, můžete jej nechat).
Zeleninovo-cizrnová opékaná rýže
Potřebujete: Základní opečenou rýži, černý sezam, 2 stroužky česneku, předvařenou nebo konzervovanou cizrnu, svazek mladé cibulky, 1 cm strouhaného zázvoru, cuketu, polévkovou lžíci oleje
Postup: Na lžíci oleje zpěňte bílou část mladé cibulky, nakrájenou zelenou si odložte. Přidejte na nudličky nakrájenou mladou tvrdou cuketu a prudce opečte. Na to přijdou na řadu cizrna, zázvor, sezam a na plátky nakrájený česnek. Zahřejte a smíchejte s opečenou rýží a cibulovou natí.
Bylinkovo-houbová opékaná rýže
Potřebujete : Základní opékanou rýži, 150 g čerstvých žampionů, 1 malý stroužek česneku, cibulku, svazek pažitky, trochu rukoly, bílý sezam, lžíci oleje
Postup: Na horkém oleji zpěňte cibulku, žampiony nakrájejte na tenké plátky, opečte. Když se jídlo rozvoní a neodpařilo ještě všechnu vodu, přidejte pepř a špetku soli. Česnek se sezamem si nechte jako tečku na konec. Pak přimíchejte a prohřejte ve směsi opečenou rýži, nakonec přidejte nadrobno nasekanou pažitku a rukolu.
Opékaná rýže s kachnou
Potřebujete: Základní opečenou rýži, 150 g kachních prsou, malou plechovku klíčků (podle chuti), 1 čerstvou červenou papriku, pórek, celer, malé jablíčko, sůl, pepř, lžíci oleje
Postup: Na oleji opečte na velmi drobno nakrájená, osolená a okořeněná kachní prsa. Po 4 minutách opékání přidejte nastrouhaný celer, klíčky, na jemné nudličky nakrájenou červenou papriku, 10 cm nakrájeného pórku. Nakonec přidejte opečenou rýži a už jen spolu prohřejte.
Jak na pravé italské rizoto
Suchý kopeček rýže, z něhož hledí smutné zelené kuličky scvrklého hrášku dozdobené eidamem, TO NENÍ rizoto.
RIZOTO JE: Šťavnaté, připravené z nejkvalitnějších surovin a s minimem koření.
Na základní italské rizoto potřebujete: Kvalitní olivový olej, máslo, suché bílé víno, poctivý domácí vývar, středně velkou cibuli. A hlavně rýži typu arborio, baldo či carnaroli, které zajistí rizotu krémovou konzistenci.
Postup: Opakujeme – rýži nepromývejte! Na lžíci másla a olivového oleje dosklovata orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte rýži a obalte ji z každé strany v tuku s cibulkou. Tento proces Italové nazývají tostatura. Když se každé zrnko rýže obalí tukem, přilijte deci suchého vína. Bude to prskat (a krásně vonět), alkohol se rychle odpaří. Pak už jen dolévejte vývar v závislosti "žízně" rýže (přibližně po deckách – vždy, když rýže vše nasaje, přilijte další přiměřenou dávku).
Když je rizoto hotové, přidejte ještě lžíci másla a najemno nastrouhaný parmazán, aby bylo co nejkrémovější.
Milánské rizoto
Potřebujete: Základ na italské rizoto, tedy kvalitní olivový olej, máslo, suché bílé víno, poctivý domácí vývar, středně velkou cibuli. A hlavně rýži typu arborio, baldo či carnaroli, které zajistí rizotu krémovou konzistenci, k tomu dvojnásobnou dávku parmezánu, čerstvé bylinky na ozdobení, šafrán
Postup: Postup je navlas stejný jako při italském rizotu, do ohřátého vývaru jen přidáte špetku šafránu. Vývar stále přilévejte jen do té výšky, do jaké vám sahá rýže, a nechte vsáknout. Na 200 g rýže si ho připravte přibližně litr. Milánské rizoto vám bude nejvíce chutnat samotné, ale nic nezkazíte, když ho použijete jako přílohu ke kvalitnímu masu.
Rizoto s liškami
Potřebujete: Základ na italské rizoto, tedy kvalitní olivový olej, máslo, suché bílé víno, poctivý domácí vývar. A hlavně rýži typu arborio, baldo či carnaroli, které zajistí rizotu krémovou konzistenci. Jen cibuli vyměňte za výraznější šalotku, přidejte řapíkatý celer a hlavně houby lišky. Pokud je nemáte, poslouží i hlíva nebo jiná směs čerstvých hub. Dále pepř a sůl.
Postup: Máslo, olivový olej a cibulku si rozdělte na dvě pánve. Na obou zpěníme cibulku, do jedné přidejte rýži, do druhé houby a řapíkatý celer. Když rýže zesklovatí, přilijte víno, přidejte houby s celerem, podlijte trochou vývaru a nechte 5 minut podusit. Když se z rýže vypaří víno, dolévejte jako při základním rizotu vývarem. Jako poslední várku přidejte podušené houby. Nakonec opět završte do krémova lžící másla a parmezánem.
Rizoto se špenátem
Potřebujete : Základní suroviny na rizoto, čerstvý mladý špenát (případně mražený listový špenát), 3 stroužky česneku, 100 ml smetany na vaření, 1 vejce, pepř, sůl
Postup: Cibulku zpěňte s česnekem, přidejte rýži, zalijte 1 dl vína. Špenát spařte vařícím vývarem a přilévejte k rýži, opět jen do výše rýže. Místo poslední dávky vývaru použijte osolenou, okořeněnou smetanu na vaření, ve které rozmícháte vajíčko. Na krémovosti rizotu dodáte opět máslem a parmezánem.
Tip: Pokud milujete mořské plody a chcete jimi zpestřit rizoto, nepřidávejte parmezán! Chutě se tím poperou a výsledek bude přinejmenším rozpačitý.