Žijete v manželství bez lásky? Jak to poznat a co s tím dělat?

Elynor
6. listopadu • 14:52

Teď napíšu něco moc kacířského - romantické duše budou pohoršeny. V manželství po 20 a více letech dávno není žádná láska. To je normální. Dlouholetá manželství fungují na úplně jiných principech. Prvotní růžová romantická zamilovanost nevydrží nikomu déle než cca 2 roky. Někomu třeba jen 2 měsíce. Taková ta "všednější" láska, kdy už je si člověk vědom nedostatků svého partnera a je ochoten je tolerovat, ta vydrží tak 7 - 10 let. A pak už musí nastoupit jiný vztah, pro který zrovna láska není to nejvýstižnější slovo. Kdo chce s někým žít dlouhá desetiletí, nevystačí jen s láskou, potřebuje spoustu trpělivosti, tolerance, musí se naučit dělat kompromisy, musí se naučit fungovat ne sám za sebe, ale za tým. Vytvořit si s partnerem pravidla a dodržovat je tak, že přes to nejede vlak. Uvažovat v rovině "my", ne "on a já". Taky je potřeba umět občas i něco obětovat, slevit ze svých přání a požadavků, a poslouchat, co říká ten druhý, a ne mu házet na hlavu, jak je málo romantickej a že takhle si to nepředstavuju. Dlouholeté manželství je hlavně spolupráce, vzájemná kooperace, společný cíl. Láska je příjemný bonus, ale ne základní podmínka. A dá to fušku, nepřijde to nějak samo od sebe. Každej se musí snažit, nedostane se to zadarmo. Patrně hlavně proto, že to příroda takhle nemyslela. Dnes se lidi dožívají vysokého věku a výchova "mláďat" trvá strašně dlouho. Je to daň za inteligenci a místo na vrcholu evolučního žebříčku. Naši nejbližší příbuzní, lidoopi, si s tímhle hlavu lámat nemusí, jednak jejich mláďata jsou dospělá a soběstačná asi tak 5x dřív, než lidské dítě, druhak žijí v tlupách, takže kvůli tomu, aby vychovali potomstvo, nemusí udržovat desetiletí trvající párový vztah. I lidi se původně nedožívali 80 let, doba, kdy běžný věk dožití byl kolem čtyřicítky, a padesátníci už byli starci hodní úcty, není zas tak vzdálená v minulosti. Takže trvanlivost manželství v řádu desítek let už chce pořádné základy, a romantická láska nikdy moc pevný základ k ničemu nebyla.

Pravidla diskuzí na webu Dáma.cz

Zasláním příspěvku do diskuze souhlasíte s těmito pravidly:

  • Podmínky užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Příspěvky se musí týkat tématu článku.
  • Příspěvky nesmí obsahovat vulgární výrazy a slovní útoky na jiné osoby, včetně ostatních účastníků diskuzí a autorů článků. Příspěvky nesmí poškozovat web Dama.cz ani ostatní projekty provozovatele.
  • Je zakázáno vkládat do příspěvků odkazy na stránky nabízející multimediální či programový obsah porušující autorská a jiná práva.
  • Příspěvky nelze využívat k propagaci.
  • Příspěvky, které porušují pravidla diskuzí, budou odstraněny. Případně budou upraveny tak, aby neporušovaly pravidla diskuzí. V textu bude následně uvedeno, že příspěvky byly ze strany redakce upraveny.
  • Právo moderovat diskuze mají pouze vybraní zástupci provozovatele. Základní kontrola každého příspěvku probíhá ještě před jeho zveřejněním.
  • Dáma.cz je soukromý web a provozovatel má při řešení sporů, které se týkají příspěvků v diskuzích, vždy konečné slovo.

Doporučujeme

Články odjinud