Zimní detoxikační polévky

26. 1. 2015
Podpořte svou imunitu zdravými polévkami. Zahřejí vás a dodají vám potřebnou energii.

Nabírejte síly lžící

Každý ví, že zeleninový salát vhodně doplněný rostlinnými tuky a zdravými dochucovadly dodá tělu energii a vitaminy, které zejména v chladné části roku tolik potřebujeme. Jenže kdo by v lednu jedl salát? Zkuste to letos trochu jinak a zanořte lžíci do polévky, která je nejen dobrá, ale také vás nabudí, probudí, rozveselí a ozdraví i v době, kdy je jaro ještě v nedohlednu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pikantní dýňová polévka

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 dýně hokkaidó
  • 3 mrkve
  • 5 řapíkatých celerů
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • chilli papričky
  • dýňová semínka
  • čerstvý koriandr

Dýni a mrkve oloupejte, nakrájejte na menší kousky, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí (bude to trvat asi 15 minut). Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený celer. Rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Ozdobte chilli papričkami a nasucho orestovanými semínky. Můžete přidat i čerstvý koriandr.


Avokádová polévka s čerstvým sýrem

4 porce - příprava: 15 minut

  • 4 zralá avokáda
  • 1 citron
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 150 g bílého jogurtu
  • bazalka a oregano
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky parmské šunky
  • 80 g čerstvého sýra

Avokáda oloupejte a vypeckujte. Přendejte do mixéru, přidejte šťávu a kůru z citronu, vychlazený vývar, jogurt, bazalku, oregano, sůl a pepř. Rozmixujte. Nakonec vmíchejte olivový olej. Ozdobte nasucho orestovanými plátky parmské šunky a čerstvým sýrem.

NÁŠ TIP: Místo čerstvého sýra můžete vyzkoušet také kozí sýr. Zajímavě jeho chuť doprovodí nasekané ořechy.


Polévka z řapíkatého celeru

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1–2 batáty
  • 10 řapíkatých celerů
  • 2 šalotky
  • 2–3 stroužky česneku
  • 300 g mraženého hrášku
  • 3 lžíce nasekané petržele
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • čerstvá řeřicha

Batáty očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí asi 10 minut. Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený řapíkatý celer, šalotku a česnek. Nakonec krátce povařte i s hráškem, stačí jen 3 minuty. Přidejte petržel a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem a zakapejte olivovým olejem. Na talíři ozdobte řeřichou.


Špenátová polévka s rajčaty

4 porce - příprava: 20 minut

  • 3 větší mrkve
  • 500 g rajčat
  • špenátové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 8 vypeckovaných datlí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • cherry rajčátka
  • bazalka

Očištěnou mrkev nakrájejte na menší kousky a uvařte v páře doměkka, asi 5 minut. Poté ji rozmixujte společně s asi 500 ml vody, rajčaty, špenátem, česnekem a datlemi. Dochuťte olejem, solí a pepřem. Ozdobte grilovanými cherry rajčátky a bazalkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Tváříte se jako kakabus, což vám nesluší. Měli byste projevit své city, jedině tak získáte sympatie okolí. Kupte si třeba něco nového. Aktuální událost by vás měla inspirovat k oživení…

Nejčtenější články