Plody kdouloně obecné, které se daří i u nás, připomínají tvarem jablka a hrušky a vůní ovoce z ráje. Zasyrova si na nich vylámete zuby, ale po kuchyňské úpravě jsou doopravdy božské. Vyzkoušejte je - a zamilujete se!
Krémová polévka ze sladkých brambor a kdoulí
Příprava: 40 minut
Na 4-6 porcí:
- 1 cibule
- 350 g kdoulí
- 700 g sladkých brambor (batátů)
- 3 lžíce másla
- 75 ml jablečné šťávy
- asi 1,5 l zeleninového vývaru
- 200 g celeru
- 3 zrnka nového koření
- 1 bobkový list
- kousek pomerančové kůry
- 2 plátky chleba
- 3-4 snítky hladké petrželky
- 100 ml smetany
- sůl a pepř
Oloupanou cibuli nakrájejte na jemno. Kdoule okartáčujte a oloupejte kůru, pak je rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jádřinec. Jednu čtvrtinu nechte stranou, zbytek nakrájejte nadrobno, stejně jako oloupané sladké brambory a celer. V hrnci rozehřejte lžíci másla a osmažte na něm cibuli. Podlijte jablečnou šťávou a vývarem, přidejte nakrájené kdoule, sladké brambory, celer, nové koření, bobkový list a pomerančovou kůru.
Uveďte do varu a pak zlehka asi 25 minut povařte.
Na zbylém másle na pánvi osmažte zbytek, na kostky nakrájené kdoule, kostičky chleba, vmíchejte lístky petrželky, osolte a opepřete. Z polévky vyjměte celá koření a rozmixujte ji.
Vlijte smetanu, dochuťte a posypte osmaženými kostkami kdoule a chleba.
Pikantní nakládané kdoule
Příprava: 50 minut
Na 4 sklenky o obsahu 0,7 l:
- 750 ml jablečného octa
- 400 g přírodního krupicového cukru
- 10 jalovčinek
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžíce semínek koriandru
- 2 lžičky kuliček černého pepře
- 3 bobkové listy
- 6 malých kdoulí (asi 1,2 kg)
Ocet, cukr, 200 ml vody a veškeré koření dejte do hrnce a uveďte do varu. Kdoule důkladně otřete utěrkou, omyjte a vložte do nálevu a na malém plameni asi 30 minut vařte, až změknou, ale ještě se nebudou rozpadat. Vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do horkou vodou vypláchnutých zavařovacích sklenic se širokým hrdlem. Zalijte horkým nálevem, sklenice uzavřete a nechte vychladnout.
Tip: Zavařené kdoule vydží na chladném místě několik týdnů. Skvěle chutnají k výrazným sýrům, sušené šunce serrano či k pršutu, výrazným masovým paštikám i k sýrové nebo masové fondue, kterým dodají zajímavý chuťový a voňavý akcent.
Kdoulový závin
Příprava: 40 minut + odpočívání
Na 4 porce:
- 225 g špaldové mouky
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1 citron
- 75 g vlašských ořechů
- 800 g kdoulí
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- špetka mletého hřebíčku
- 3 lžíce calvadosu
- 60 g másla
- 4 lžíce strouhanky
- moučkový cukr na poprášení
Mouku promíchejte v míse se 100 ml vlažné vody, olejem a solí nejprve hnětačem, pak ručně prohněťte na hladké těsto. Zabalte do fólie a při pokojové teplotě nechte 30 minut odpočívat.
Z citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Ořechy nasekejte. Kdoule otřete utěrkou, omyjte, rozkrojte na čtvrtky a vykrojte jaderníky. Dužninu nahrubo nastrouhejte. Promíchejte s citronovou šťávou, kůrou, cukrem, kořením, ořechy a alkoholem.
Na pracovní plochu si rozložte utěrku a lehce ji poprašte moukou. Těsto na ní rozválejte a pak co možná nejtenčeji vytáhněte hřbety rukou a pomocí utěrky. Těsto potřete polovinou rozehřátého másla, posypte strouhankou. Troubu předehřejte na 200 °C.
Na těsto rozložte kdoulovou náplň, okraje ponechte volné. Stočte závin, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete zbylým máslem a pečte asi 25 minut dozlatova.
Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.
Kuře na kdoulích
Příprava: 90 minut
Na 4 porce:
- 1 kuře, nejlépe v biokvalitě, o váze asi 1,3 kg
- 1 svazek tymiánu
- 300 g šalotky
- 400 g petržele
- 1 citron, ideálně v biokvalitě
- 1 kg kdoulí
- 3 bobkové listy
- 2 lžíce medu
- 0,5 l suchého cideru
- sůl a pepř na dochucení
Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře vně i uvnitř důkladně opláchněte a osušte. Naplňte polovinou tymiánu, dobře osolte a opepřete a nožky svažte kuchyňským provázkem. Vložte do pekáče a pečte v troubě asi 20 minut.
Mezitím oloupejte šalotky a petržel, tu podélně rozkrojte. Horkou vodou omytý citron nakrájejte na plátky, kdoule důkladně otřete utěrkou, rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jaderníky. Vše přidejte do pekáče ke kuřeti, osolte, opepřete, zakapejte medem a podlijte ciderem.
Pečte za občasného podlévání vypečenou šťávou ještě 50 minut, až bude kuře hezky zlatavé.
Podávejte s křupavou bagetou nebo šťouchanými bramborami.



Už zítra přineseme další tipy na chutné pokrmy z kdoulí!
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.