Zimní kdoulování - část první

4. 3. 2013
Plody kdouloně obecné, které se daří i u nás, připomínají tvarem jablka a hrušky a vůní ovoce z ráje. Zasyrova si na nich vylámete zuby, ale po kuchyňské úpravě jsou doopravdy božské. Vyzkoušejte je - a zamilujete se!

Krémová polévka ze sladkých brambor a kdoulí

Příprava: 40 minut

Na 4-6 porcí:

  • 1 cibule
  • 350 g kdoulí
  • 700 g sladkých brambor (batátů)
  • 3 lžíce másla
  • 75 ml jablečné šťávy
  • asi 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 g celeru
  • 3 zrnka nového koření
  • 1 bobkový list
  • kousek pomerančové kůry
  • 2 plátky chleba
  • 3-4 snítky hladké petrželky
  • 100 ml smetany
  • sůl a pepř

Oloupanou cibuli nakrájejte na jemno. Kdoule okartáčujte a oloupejte kůru, pak je rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jádřinec. Jednu čtvrtinu nechte stranou, zbytek nakrájejte nadrobno, stejně jako oloupané sladké brambory a celer. V hrnci rozehřejte lžíci másla a osmažte na něm cibuli. Podlijte jablečnou šťávou a vývarem, přidejte nakrájené kdoule, sladké brambory, celer, nové koření, bobkový list a pomerančovou kůru. Uveďte do varu a pak zlehka asi 25 minut povařte.

Na zbylém másle na pánvi osmažte zbytek, na kostky nakrájené kdoule, kostičky chleba, vmíchejte lístky petrželky, osolte a opepřete. Z polévky vyjměte celá koření a rozmixujte ji.

Vlijte smetanu, dochuťte a posypte osmaženými kostkami kdoule a chleba.

Pikantní nakládané kdoule

Příprava: 50 minut

Na 4 sklenky o obsahu 0,7 l:

  • 750 ml jablečného octa
  • 400 g přírodního krupicového cukru
  • 10 jalovčinek
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžíce semínek koriandru
  • 2 lžičky kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 6 malých kdoulí (asi 1,2 kg)

Ocet, cukr, 200 ml vody a veškeré koření dejte do hrnce a uveďte do varu. Kdoule důkladně otřete utěrkou, omyjte a vložte do nálevu a na malém plameni asi 30 minut vařte, až změknou, ale ještě se nebudou rozpadat. Vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do horkou vodou vypláchnutých zavařovacích sklenic se širokým hrdlem. Zalijte horkým nálevem, sklenice uzavřete a nechte vychladnout.

Tip: Zavařené kdoule vydží na chladném místě několik týdnů. Skvěle chutnají k výrazným sýrům, sušené šunce serrano či k pršutu, výrazným masovým paštikám i k sýrové nebo masové fondue, kterým dodají zajímavý chuťový a voňavý akcent.

Kdoulový závin

Příprava: 40 minut + odpočívání

Na 4 porce:

  • 225 g špaldové mouky
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 citron
  • 75 g vlašských ořechů
  • 800 g kdoulí
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • špetka mletého hřebíčku
  • 3 lžíce calvadosu
  • 60 g másla
  • 4 lžíce strouhanky
  • moučkový cukr na poprášení

Mouku promíchejte v míse se 100 ml vlažné vody, olejem a solí nejprve hnětačem, pak ručně prohněťte na hladké těsto. Zabalte do fólie a při pokojové teplotě nechte 30 minut odpočívat.

Z citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Ořechy nasekejte. Kdoule otřete utěrkou, omyjte, rozkrojte na čtvrtky a vykrojte jaderníky. Dužninu nahrubo nastrouhejte. Promíchejte s citronovou šťávou, kůrou, cukrem, kořením, ořechy a alkoholem.

Na pracovní plochu si rozložte utěrku a lehce ji poprašte moukou. Těsto na ní rozválejte a pak co možná nejtenčeji vytáhněte hřbety rukou a pomocí utěrky. Těsto potřete polovinou rozehřátého másla, posypte strouhankou. Troubu předehřejte na 200 °C.

Na těsto rozložte kdoulovou náplň, okraje ponechte volné. Stočte závin, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete zbylým máslem a pečte asi 25 minut dozlatova. Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.

Kuře na kdoulích

Příprava: 90 minut

Na 4 porce:

  • 1 kuře, nejlépe v biokvalitě, o váze asi 1,3 kg
  • 1 svazek tymiánu
  • 300 g šalotky
  • 400 g petržele
  • 1 citron, ideálně v biokvalitě
  • 1 kg kdoulí
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce medu
  • 0,5 l suchého cideru
  • sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře vně i uvnitř důkladně opláchněte a osušte. Naplňte polovinou tymiánu, dobře osolte a opepřete a nožky svažte kuchyňským provázkem. Vložte do pekáče a pečte v troubě asi 20 minut.

Mezitím oloupejte šalotky a petržel, tu podélně rozkrojte. Horkou vodou omytý citron nakrájejte na plátky, kdoule důkladně otřete utěrkou, rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jaderníky. Vše přidejte do pekáče ke kuřeti, osolte, opepřete, zakapejte medem a podlijte ciderem.

Pečte za občasného podlévání vypečenou šťávou ještě 50 minut, až bude kuře hezky zlatavé. Podávejte s křupavou bagetou nebo šťouchanými bramborami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Už zítra přineseme další tipy na chutné pokrmy z kdoulí!

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Už zítra je Světový den cyklistiky, proto byste měli pomýšlet na víkend strávený ve sportovním duchu. Ruku na srdce, poslední dobou nemáte čas na aktivity, které jsou spojeny s hodnotným…