Zimní péče o chodidla: Kupte si vhodné boty, zkuste i masku na nohy | Foto: iStock

Foto: iStock

Zimní péče o chodidla: Kupte si vhodné boty, zkuste i masku na nohy

I když jsme denně schopné nachodit až 10000 kroků, přičemž nohy dostávají pěkně zabrat, nevěnujeme chodidlům zdaleka tolik péče jako třeba vráskám, striím či celulitidě. Proč by zimní péče o nohy a chodidla měla být stejně důkladná jako ta letní, co v případě zanedbání péče hrozí a jaké složky v krémech hledat?

Problém uzavřených bot

Zimní péče o nohy se nijak zásadně neliší od té letní. O nohy, chodidla a nehty na nohou je potřeba pečovat v každém ročním období. Nejdůležitější je totiž pravidelnost a správný způsob péče, ideálně ve spolupráci s pedikérkou. Zásadním problémem v zimě je uzavřená obuv, kterou nosíme téměř nepřetržitě. V takové obuvi se nohy více potí, a při nedostatečné péči tak mohou vznikat případné problémy. V zimě je také třeba dbát na zvýšenou hygienu a hydrataci nohou.

Jak na domácí pedikúru? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

3 rady nad zlato

Pokud se budete držet těchto tří rad, uvidíte, že vám vaše nohy poděkují. Pravidelná, každodenní a správně provedená hygiena je základ. Používejte antibakteriální mýdlo a po opláchnutí důkladně osušte pokožku nohou i meziprstí. Nohy v zimním období trpí zvýšenou tvorbou prasklin kůže, a to z důvodu přesušené pokožky, způsobené ztrátou tekutin pocením. Nechte si vaší pedikérkou doporučit nejvhodnější krém s obsahem účinných látek a chodidla pravidelně ošetřujte. Vybírejte si kvalitní obuv a ponožky – nevhodná obuv způsobuje otlaky a zarůstání nehtů. Silonky či ponožky z umělých materiálů jsou nejčastějšími důvody problémů jako mykóza či praskání kůže. Ideální jsou materiály, které sají nebo odvádějí pot.

Pokračování 3 / 5

Mykóza či popraskaná kůže

Pokud budete péči dlouhodobě zanedbávat, nohy vám to dají dříve či později vědět. „Objeví se kožní problémy či různé bolesti způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou péčí. Nejčastějšími nepříjemnostmi v zimním období bývají mykóza, suchá až popraskaná kůže nebo kombinace obojího,” říká pedikérka Bis Bis Renáta Charvátová. Mykóza je navíc nejen nevzhledná, ale mnohdy zapáchá, způsobuje svědění a loupání kůže. „Léčba bývá poměrně zdlouhavá. Po vymizení prvotních příznaků ji lidé často předčasně ukončí a tím si zadělávají na její recidivu,” upozorňuje Renáta Charvátová na časté podceňování doby léčení.

Pokračování 4 / 5

Jaké produkty volit?

Pro výběr vhodných produktů je potřeba znát zejména typ pokožky, případně vědět, co způsobuje kožní problémy nohou. To vám s jistotou poradí odborníci v pedikérských salónech. Obecně je dobré volit přípravky s obsahem účinných látek, jako je Lactil (obnovuje přirozenou hydrataci pokožky), Urea (změkčuje pokožku),  Clotrimazol (vhodný na problémy s mykózou) a Dermosoft Decalact (vyrovnává kožní mikroflóru a tím eliminuje zápach).

Pokračování 5 / 5

Jak fungují masky na nohy?

Na trhu je několik druhů masek na nohy, které v poslední době zažívají boom. „Takzvané exfoliační masky, které slibují odstranění ztvrdlé pokožky, narušují pokožku chemicky pomocí kyselin nebo hydroxidů. To je ale poměrně nebezpečné. V touze po co nejlepším výsledku lidé nechávají masku působit déle, než je doporučeno, což způsobí narušení pokožky v hlubších vrstvách. Kůže se pak silně odlupuje a často dochází k jejímu poranění,” říká Renáta Charvátová.

Naopak výživné masky bez exfoliačního účinku můžete použít, kdykoliv máte pocit suché a napjaté pokožky. Tento typ masky nechte na nohách s bavlněnými ponožkami klidně působit i přes noc. Ještě lepšího účinku dosáhnete v kombinaci s jemným peelingem, maximálně však jednou týdně.

Doporučujeme

Články odjinud