Živé srdce Evropy - ode dneška denně v České televizi

Každý všední podvečer se budou ode dneška(2.1.07) diváci České televize moci kochat největšími klenoty naší přírody v nejnovějším televizním cyklu Živé srdce Evropy.

Na projektu se podílel redaktor České televize a spoluautor projektu České hlavy Vladimír Kořen, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Český svaz ochránců přírody, projekt finančně podpořilo také Ministerstvo životního prostředí. „Seriál představuje to nejcennější bohatství, které v naší přírodě máme, proto jsme se na něm rádi podíleli,“ říká náměstek ministra životního prostředí František Pojer.

Jedná se o seriál dvouminutových spotů (připraveno je bezmála 150 dílů), které představí každý všední den v 18:40 (tedy těsně před Večerníčkem v jeho novém vysílacím čase) na programu ČT 1 konkrétní část našeho přírodního bohatství - živočišné a rostlinné druhy či lokality významné z hlediska přírodního dědictví celé Evropy.

"Chceme těmi spoty ukázat lidem, že právě za jejich humny, aniž to třeba vůbec tuší, mohou najít něco, čeho si váží celý kontinent, co si zaslouží úctu a ochranu a čemu mohou sami snadno pomoct," vysvětluje Vladimír Kořen.

"Nejlepším a nejspolehlivějším způsobem ochrany přírody je lokální patriotismus lidí, kteří v dané lokalitě bydlí či hospodaří. Ukážeme hospodáře, zemědělce, lesníky, starosty a místní ochránce přírody, kteří vědí, že vymírání druhů není jen problémem vzdálených deštných pralesů," dodává Martin Dušek z Českého svazu ochránců přírody, jeden ze spoluautorů.

Martin Dušek a Vladimír Kořen představí nový cyklus divákům osobně zítra, tedy 3. ledna, v 8:20 v pořadu Dobré ráno s ČT na programu ČT 1.

zdroj: MŽP

Doporučujeme

Články odjinud