Životní pojistka jako záruka za úvěr

Životní pojistka jako záruka za úvěr

Životního pojištění lze použít jako institutu ručení. Hypoteční banky nebo i stavební spořitelny při poskytování úvěrů vyžadují, aby měl klient sjednané životní pojištění na určitou pojistnou částku. Pojistná smlouva je pak vinkulována ve prospěch banky nebo stavební spořitelny.

Životní pojistka jako záruka za úvěr

Životního pojištění lze použít jako institutu ručení. Hypoteční banky nebo i stavební spořitelny při poskytování úvěrů vyžadují, aby měl klient sjednané životní pojištění na určitou pojistnou částku. Pojistná smlouva je pak vinkulována ve prospěch banky nebo stavební spořitelny. V praxi to znamená, že pokud klient zemře, zaplatí bance půjčku pojišňovna. Kromě klasické kapitálové životní pojistky, může být úvěr zajištěn tzv. úvěrovým pojištěním.
Jeho charakteristickým rysem je, že pojistná částka není po celou dobu splácení dluhu stejná, ale klesá s tím, jak pojištěný svůj závazek splácí. Může klesat lineárně nebo kopíruje přesně nesplacenou výši úvěru. Pojistné se může platit buď po celou dobu pojištění ve stejných splátkách, nebo klesá v závislosti na tam, jak se snižuje dluh. Pokud klesá pojistná částka lineárně, má to jednu nevýhodu

  1. při splácení úvěru tvoří zpočátku podstatnou část úroky a jen menší část

jistina. Proto jistina neklesá lineárně a pokles pojistné částky může předběhnout splácení jistiny. V případě úmrtí dlužníka v prvních letech by tedy mohlo dojít k situaci, kdy pojišňovna zaplatí bance méně, než kolik činí dluh, a pozůstalí budou muset pohledávku doplatit.
Z tohoto pohledu je tedy výhodnější pojistná smlouva, která zohledňuje skutečný průběh splácení. Pojištěný klient má po celou dobu trvání pojistné smlouvy jistotu, že pojišňovna vyrovná celý dluh. Lze samozřejmě sjednat i samotné pojištění pro případ smrti. Výhodou je podstatně nižší výše placeného pojistného. Pojištění pouze pro případ smrti ale nevytváří kapitál, jedná se o klasické rizikové pojištění a jde o produkt vhodný právě na období splácení úvěru.

autor: Jarmila Voznicová
poradna pojištění

Doporučujeme

Články odjinud