Životní styl ovlivňuje i naši genetickou výbavu

Životní styl ovlivňuje i naši genetickou výbavu

Zlepšení životosprávy nemá pozitivní vliv pouze na tělesnou kondici, ale vede k rozsáhlým změnám na DNA. Podle amerických lékařů tak může zpomalit zhoubné bujení.

Pacienti, kteří se výzkumu vědců z Výzkumného ústavu pro preventivní medicínu v americkém Sausalitu zúčastnili, byli v raném stadiu rakoviny prostaty. Všech 30 respondentů odmítlo klasickou léčbu - chemoterapii, ozařování či chirurgický zákrok.

Místo toho radikálně změnili jídelníček a tři měsíce jedli stravu bohatou na ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny a sójové produkty. Denně chodili na půlhodinové procházky a hodinu každý den meditovali.

Podle očekávání zhubli, snížil se jim krevní tlak a došlo k celkovému zlepšení zdravotního stavu. Lékaři ale zjistili, že nastala další významná změna. Vzrostla aktivita genů chránících před rakovinou prostaty, zatímco geny, které tuto nemoc vyvolávají, se "vypnuly".

Vedoucí studie Dr. Dean Ornish tvrdí: "Je to ohromný objev. Lidé si často říkají, že když je nemoc v genech, nic s ní nezmůžou. Teď víme, že se dá dělat velmi mnoho."

A dodává: "Během tří měsíců mohu změnit stovky svých genů jen tím, že změním stravu a životní styl! To je přece vzrušující! Výsledky naší studie se přitom neomezují jen na muže s rakovinou prostaty."

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, mnoho tekutin při nachlazení škodí!

ČTĚTE TAKÉ:
Brambory mohou prospívat lidskému zdraví, ale taky zabíjet

Doporučujeme

Články odjinud