Životodárné železo: Co byste o něm měli vědět?

Životodárné železo: Co byste o něm měli vědět?

Bez železa se naše tělo neobejde. Poznáte, když si o něj říká, a víte, jak nejlépe železo doplnit? Komu tento stopový prvek nejčastěji chybí a proč ho vlastně tak potřebujeme? Zkrátka, železo se v našem těle neustále účastní řady nezbytných procesů, ale přesto se s ním pojí řada otázek a mylných představ. Podívejme se, jaká je skutečnost.

Železo je třeba doplňovat. Proč?

Tělo si železo samo vytvořit neumí, přitom ho nutně potřebuje. Především pro tvorbu hemoglobinu, tedy červeného barviva krvinek, které transportuje kyslík z plic do všech tkání našeho těla. Každá červená krvinka, kterých má dospělý člověk přibližně 25 miliard, vykonává tuto práci asi čtyři měsíce, poté musí být nahrazena. To je úkolem kostní dřeně, která jich vyprodukuje asi 170 miliónů během 24 hodin – má-li k dispozici dostatek železa.

Únava a bledost? Odhalte příčinu.

Dlouhodobá únava a bledá pokožka patří k nejčastějším projevům nedostatku železa. Další bývají lámavé nehty a vlasy, rozpraskané koutky úst, bolest hlavy, ale také zhoršená schopnost soustředit se. Pokud vaše tělo takové signály vysílá, věnujte pozornost doplnění železa a spolu s ním i doplnění energie. K tomu přispívá například doplněk stravy Floradix® Železo+, který je unikátní svou tekutou formou, díky níž jsou obsažený glukonát železnatý, vitamíny řady B a ovocné šťávy naším tělem lépe a rychleji absorbovány. Tento přípravek se železem a dalšími prospěšnými látkami je ideálním řešením pro ty, kteří neradi polykají tablety, což často bývají například děti.

Jídlo? Někdy nestačí…

Měla by to být pestrá a vyvážená strava, která našemu tělu zajistí dostatek železa, ale zdaleka ne všichni ji opravdu konzumujeme. Navíc existují skupiny, které mají v určité životní fázi vyšší nároky na množství železa. Patří k nim například těhotné a kojící ženy, ženy s problematickým menstruačním cyklem, ale také dospívající a starší lidé. Nedostatek železa je spojen i se ztrátou krve, a týká se tedy dárců krve a lidí po operacích. V menší míře se ztráta železa pojí také s intenzivním pocením, a tak by doplnění železa měli věnovat pozornost i sportovci.

Různé zdroje železa, různá vstřebatelnost

Potrava, kterou za den průměrně sníme, obsahuje sice přibližně 10 – 50 mg železa, ale jen 10 – 15 % z tohoto množství se do našeho těla vstřebá. Lépe vstřebatelné je tzv. hemové železo, jehož zdrojem je hlavně maso. Také rostlinná strava může být velmi bohatá na železo (například luštěniny a ořechy), i když v hůře vstřebatelné formě. Dobře vstřebatelné je pro naše tělo také organické tekuté železo, které obsahuje tekutý doplněk stravy Floradix® Železo+, v němž nechybí vitamín C, výtažky z ovocných šťáv ani vitamíny skupiny B a výtažky z bylin aktivující metabolismus a posilující organismus. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují výjimečnou kvalitu a stabilitu výrobku, a to i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Více na www.salushaus.cz

Doporučujeme

Články odjinud