Zkažené, nebo ještě k jídlu? Jak poznáte, kdy vyhodit potraviny?

Zkažené, nebo ještě k jídlu? Jak poznáte, kdy vyhodit potraviny?

Kdy je jídlo ještě k jídlu a kdy už patří do koše? A dají se v některých případech konzumovat i prošlé potraviny? Někdy je to díky zčernání nebo plísni jasné na první pohled, jindy tápeme. Máte několik možností, jak si s tím poradit.

Uzenina lepí? Vyhodit!

S uzeninami je to jednoduché – jakmile začnou mít na povrchu lepkavou vrstvičku, okamžitě je vyhoďte. Šunky a salámy začnou pouštět nakyslou tekutinu, párky nevhodné ke konzumaci zase bývají scvrklé. Stejné to bude s divným zápachem, který by uzeniny a maso mít neměly. Zkažené salámy zase poznáte podle toho, že se na nich zvenku začne objevovat plíseň.

Maso, které se kazí, má tmavší barvu, než je obvyklé. O žluknutí a plesnivění už se bavit nemusíme, takové maso poznáte na první dobrou a rozhodně nepatří do žaludku, ale do odpadků.

Pokračování 2 / 7

Pukavec, nebo volské oko?

Vejce by se měla správně spotřebovat do 28 dnů od snůšky (vidíte podobnost s ženským a lunárním cyklem?). Pokud jsou ale dobře skladovaná v chladu a nemají poškozenou skořápku, vydrží i déle. Pukavec na první dobrou nepoznáte, ale o jeho nepoživatelnosti už bude svědčit i to, pokud vejce vložíte do hrnce se studenou vodou a ono vyplave nahoru. Čerstvá a dobrá vejce totiž zůstanou ležet na dně. Pokud vejce rozklepnete a žloutek s bílkem v něm začíná tvořit stejnorodou konzistenci (nejsou od sebe tak dobře oddělené jako u čerstvých vajec), rozhodně je vyhoďte, už nebudou k jídlu.

Pokračování 3 / 7

Na marmelády, ovoce a zeleninu buďte přísní

Jakmile se udělá na marmeládě byť i malé plesnivé kolečko, i když jen na povrchu, bez milosti ji vyhoďte. „Nakažená“ je totiž už celá sklenice. Tohle doporučení platí hlavně pro ty zavařeniny a marmelády, které obsahují vysoké procento vody. A taky pro všechno ovoce a veškerou zeleninu!

Pokračování 4 / 7

Jogurty můžete vyhodit později

Pokud je jogurt dobře skladovaný, můžete ho jíst bez obav ještě pár dní poté, kdy už překročil datum doporučené spotřeby uvedené na víčku. Jen byste měli vědět, že čím je jogurt starší, tím víc v něm klesá obsah zdraví prospěšných vitaminů a bakterií.

Nejdelší doba po uplynuté záruční lhůtě, kdy ještě můžete jogurt bez obav sníst, je zhruba týden. Tedy hlavně v případě, že jste koupili jogurt opravdu čerstvý. Pokud nevíte, jak se k němu v obchodě chovali, nic neriskujte. Do koše také patří všechny jogurty, jejichž víčko už začíná být vyboulené.

Pokračování 5 / 7

Mléko s otazníkem

Mléko je na tom podobně jako jogurt, jen se mění jeho konzistence, chuť a vůně. Zkysne. Kyselé mléko není jedovaté, jen dokáže zažívací trakt lidí, kteří na něj nejsou zvyklí, dost potrápit. Zkysané mléko můžete vypít, ale v kávě už si na něm rozhodně nepochutnáte. Hranice mezi zakysaným mlékem a nepoživatelným je tenká, tak si dejte pozor. Nikdy ovšem nekonzumujte nic mléčného, co začne mít hořkou nebo nahořklou chuť. Takové potraviny už opravdu patří do koše.

Pokračování 6 / 7

Může být plesnivý sýr plesnivý?

Ano. Sýry hermelínového typu nám to, že už nebudou k jídlu, dávají na pohled najevo tím, že ušlechtilá plíseň na nich zežloutne a chuť začne být hořká, sýr také lehce kysele páchne. Nepoživatelné žluklé máslo zase začne být nakyslé a pokud k němu čichnete, ucítíte kyselý pach.

Pokračování 7 / 7

Večeře ze včerejška

Uvařené jídlo by se ve vaší lednici nemělo zabydlet déle než dva dny. Ohřívat byste ho měli maximálně jednou, a to vždycky jen tu část, kterou se právě chystáte sníst. A také byste ho do ní měli dát do dvou hodin poté, co ho uvaříte (tedy už zchladlé).

Doporučujeme

Články odjinud