Zklidněte mysl sportem!

Zklidněte mysl sportem!

Bývá to nepopsatelná úleva, když konečně hodíte všechny starosti za hlavu a jediné, na co myslíte, je, že je vám dobře. Jak na to? Zacvičte si. My pro vás máme hned čtyři tipy na lekce, na kterých jste možná ještě nebyla a které rozhodně stojí za to. Blahořečit vám budou duše i tělo.

Jóga bez tíže (fly jóga, antigravitační jóga)

Jóga bez tíže je nový způsob cvičení ásan, který k nám přišel z Kanady a jehož objevitelkou je známá akrobatka a lektorka jógy Meaghan Morseová. Při cvičení se využívají speciální závěsy pomáhající zapojit svaly celého těla a zvládnout i náročnější pozice, které gravitace nedovoluje provést správným způsobem.

Na první pohled cvičící připomínají zavěšené netopýry, jde ale o progresivní disciplínu, u níž člověk využívá váhy vlastního těla a gravitace. Nemusíte se bát, cvičení je bezpečné. Závěs (síť) i úchytky jsou vyrobeny ze speciálního materiálu a během lekcí se ho naučíte využívat tak, abyste se přestala bát zavěsit hlavou dolů a mohla si užít nádherné uvolnění páteře.

Pravda, na první lekci můžete mít pocity smíšené. Svaly zapojujete jiným způsobem, navíc jste střídavě hlavou nahoře a dole, takže mozek si musí zvyknout pracovat s větším přísunem krve. To s sebou přináší příjemnou únavu, ovšem ne o moc větší než jakákoli jiná hodina.

Ostatně toto cvičení odpovídá náročností pilates, kalanetice a klasické józe. Navíc pokroky při práci se sítí jsou rychle patrné, což má pozitivní vliv i na psychiku: budete sama se sebou spokojená, jak díky síti zvládnete i pozice, do nichž se normálně nedostanete.

Jóga bez tíže pomáhá uvolnit páteř a zbavit se bolestí zad, stimuluje mozek, trávení a lymfatický systém. Snižuje náladovost a stavy depresí. Můžete ji cvičit prakticky kdykoli, dvě hodiny před cvičením se však snažte nejíst. Co se oblečení týká, nejvhodnější jsou přiléhavé kalhoty, nejlépe s délkou pod kolena. Pro začátečnice je lepší triko s dlouhým rukávem, jinak si vezměte to, v čem se cítíte dobře.

Chi-toning

Vyčistit hlavu a zklidnit mysl pro vás rovná se protáhnout se, zaposilovat si a také se zapotit? Pokud ano, zkuste chi-toning. V rozvrzích českých fitness center se objevuje zhruba pět let, přesto jde pro řadu klientů pořád ještě o velkou neznámou.

Cvičení sestavila německá instruktorka Anetta Alvaredo s cílem vytvořit program, který bude efektivně působit na funkční anatomii pohybového aparátu – především břišní a zádové svaly a správné držení těla. To ostatně vystihuje i název cvičení: chi znamená energii, toning se zase překládá jako zpevnění nebo posílení. Hodina se skládá z prvků pilates, powerjógy, 5 tibeťanů, rehabilitačního cvičení, pozdravu slunce, výrazového tance, strečinku, dýchacího a balančního cvičení.

Co se cviků týká, nejde o žádné žhavé novinky, které jste nikdy neviděla nebo necvičila. Právě naopak. Využívá se cviků, jež jsou lety prověřené, ovšem když se provedou precizně, dobrou technikou a ve správné kombinaci, dají vám vše, co od hodiny čekáte: pohyb, relax, zklidnění i zpevnění. Žádná lekce není stejná, nicméně úvod se většinou skládá z dynamického zahřátí vestoje doplněného krátkým posilováním, do něhož se zařazují i různé variace pozdravu slunci.

Dále následují balanční cvičení vestoje, kdy se aktivují svaly, které se zapojují reflexně při hledání rovnováhy. Tato část je klidnější a využívá se v ní prvků z jógy a 5 tibeťanů. Další částí lekce je posilování na podložce, při němž přicházejí na řadu převážně cviky z pilates. Závěr pak patří relaxaci a dalším uvolňovacím a strečinkovým cvikům. Hodiny jsou vhodné i pro ženy po porodu a pro všechny, kteří mají potíže se zády a pohybovým aparátem. Cvičí se naboso.

Hormonální jógová terapie

Hormonální jógová terapie, v Česku horká novinka, vám přinese nejen rovnováhu, ale pomůže vyřešit bolestivou menstruaci, problémy s otěhotněním, polycystickými vaječníky nebo štítnou žlázou. Autorkou cvičení je brazilská psycholožka Dinah Rodrigues, která je společně s lékaři otestovala na ženách různého věku. Ze studie vyplynulo, že všem účastnicím jejího kurzu se zvýšila hladina hormonů, zmizel PMS a zlepšila se emocionální rovnováha (podrobnější výsledky studie najdete na www.dinahrodrigues.com.br).

Hormonální jógová terapie podle Dinah Rodrigues vychází z jógy. Jde o ucelenou sestavu jedenadvaceti cviků (ásan). Jsou to převážně ásany z hathajógy, které jsou však mírně poupravené tak, aby docházelo k intenzivnější stimulaci žláz s vnitřní sekrecí.

Je důležité naučit se nejen správné technické provedení cviků, ale i dýchání. V České republice jsou zatím jen tři certifikované lektorky hormonální jógy, které získaly oprávnění od Dinah Rodrigues: Martina Mangová (www.lunarnijoga.cz), Adéla Vaculíková (www.hormonalni-joga. cz) a Irena Šorfová (www.kundaliniprague.cz).

Výuka sestavy probíhá formou seminářů, vybrat si můžete buď z víkendových, které lektorky pořádají v několika městech po celé ČR, nebo můžete zvolit pražský dvouměsíční seminář. Obě varianty zahrnují dvanáct hodin výuky. Během semináře se naučíte celou sestavu, kterou pak můžete cvičit doma bez nutnosti navštěvovat další lekce. Hormonální jógovou terapii zvládnete i v případě, že jste jógu nikdy předtím nedělala. Neměla byste ji cvičit pouze v případě, že jste těhotná, máte endometriózu, rakovinu prsu, srdeční potíže nebo jste krátce po operaci.

Port De Bras

Milujete tanec, ale aerobik nebo zumba a moderní hudba jsou na vás příliš? Vyzkoušejte Port De Bras, cvičení vycházející z klasického tance a baletu, u kterého si přijdete na své zejména v případě, pokud chcete vypadat elegantně. Port De Bras je cvičení z řady Body and Mind, které vede k uvolnění těla a mysli.

Vytvořili ho v Rusku v roce 2006 ruský choreograf Vladimir Snezhik a španělský fitness trenér Julio Dieguez Papi. Hodina se obvykle skládá ze tří částí: cvičení s prvky tance, klasického posilování zaměřeného především na břicho a střední část těla (břišní svaly jsou totiž jedním z hlavních aktérů při správném držení těla) a závěrečné relaxační části.

Na lekci můžete vyrazit bez nejmenší taneční nebo fitness průpravy. Cvičí se relativně v pomalém rytmu a cviky jsou jednoduché na zapamatování. Při cvičení lektoři kladou důraz především na navození příjemné atmosféry. Tomu pomáhá výběr hudby ve stylu chill out (anglický termín pro relax a nicnedělání) a etnic ambients.

Po první lekci vás možná budou trochu bolet ramena a paže, většina cviků je totiž doprovázena ladným pohybem rukou. S sebou na lekci si určitě vezměte pohodlné oblečení – nejlépe volné kalhoty nebo legíny a tričko s krátkými rukávy.

Naopak, co se týká obuvi, tu můžete klidně zapomenout doma. Nemáte-li tzv. piškoty (dnes už je seženete v každé větší prodejně sportovního vybavení), můžete bez problémů cvičit bosa. Pokud nemáte o cvičení žádnou představu, spoustu ukázek najdete na YouTube. Lekce Port De Bras pro vás budou užitečné i v případě, že toužíte oslnit na tanečním parketu ve společnosti.

Hledáte vhodná sportoviště, holdujete pohybu? Navštivte také kdesportovat.cz a ocviceni.cz.

Doporučujeme

Články odjinud