Zkuste být na chvíli nomádem: Jak strávit dovolenou v obytném voze?

Zkuste být na chvíli nomádem: Jak strávit dovolenou v obytném voze?

Nejmodernějším způsobem, jak strávit letní dovolenou, je přeměnit dodávku v obytný vůz a v něm procestovat svět. Nebo alespoň jeho kousek. Co všechno k tomu musíte mít a znát?

V první řadě to auto. Říká se mu camper van a Toyota má svůj Proace Nomad. Jde příkladem, jak se dá z užitkového vozu vyrobit hotel na čtyřech kolech. Sedačky vyměníte za skládací ležení, zadní část vozu vyplníte praktickou kuchyňkou. Pro Toyotu proměnu zajistila firma Egoé.

Pak je třeba najít cíl. Jestli jste v tomto typu cestování začátečníci, zkuste ze začátku něco nenáročného a vyrazte třeba na letní hudební festival. Vyberte si třeba jednu ze zastávek Českých hradů, které se postupně konají během celých prázdnin - kromě koncertů pak můžete rovnou navštívit ještě historickou památku. Jedním z nejslavnější je červencový Colours of Ostrava a vlastní kemp má i Sázava Fest, který proběhne na konci července.

Jestli si chcete spíš než hudby užívat přírody a odpočinku, vyrazte s Nomadem třeba do autokempu Špindlerův Mlýn, božskou krajinu najdete v podhůří Jeseníků, v autokempu Na Krásném, a pokud chcete poznávat spíš jižní Moravu, bude perfektní kemp Merkur.

Že nechcete zůstávat v Česku? Udělejte si road trip po Evropě. Na Slovensku můžete přenocovat v kempu Stará Hora, který najdete na břehu Oravské přehrady, v Rakousku, na břehu jezera, ovšem s výhledem na vrcholky Alp, je vyhlášený kemp Grubhof. Vyrazte poznávat i méně obvyklé země, jako je třeba Slovinsko. Zastavit se tu můžete v kempu Liza pod vrcholky hor v údolí známém jako Bovecká kotlina.

Největší kouzlo ale je, když nocujete o samotě, tedy mimo kempy. Než tedy vyrazíte na cestu, dobře si zjistěte, zda se v zemi, kam se chystáte, ale i v těch, které máte po cestě, dá nocovat v autě, případně kde.

Pomoci vám mohou také aplikace pro chytré telefony, které ve vteřině ukážou nejbližší místo, kde můžete přes noc zaparkovat a v klidu se vyspat. Vyzkoušejte například Camping Info, která bude fungovat po celé Evropě, Camp.cz využijete v Česku a na Slovensku, a největší databází tábořišť  ve více než 50 zemích disponuje aplikace Campercontact.

Jak vypadá dovolená v dodávce? Podívejte se na video:

Doporučujeme

Články odjinud