Zkuste divokého aljašského lososa - tři recepty pro vás

27. 6. 2012
Zkuste divokého aljašského lososa - tři recepty pro vás
Aljašský losos se vyznačuje vysokým obsahem kvalitních proteinů, vitaminů, minerálů, ale především přírodních Omega-3 kyselin, kterých má dokonce tři až pětkrát více než řada u nás běžně konzumovaných ryb v čele s oblíbeným tuňákem.

Divoký aljašský losos je populární především díky vysokému obsahu nenasycených kyselin Omega-3, které působí blahodárně na kardiovaskulární procesy, posilují imunitu a příznivě ovlivňují i nervový systém. V této podobě je navíc dokáže organizmus snadno vstřebat a efektivně využít. Mnoho napoví také čísla – zatímco losos má 1600 mg Omega-3 kyselin ve 100 g masa, tuňák pouze 300-500 mg, pstruh 500 mg a kapr 200 mg.*

Losos je také významným zdrojem kvalitních proteinů, vitaminů B, D a E, vápníku, jódu, draslíku a selenu.

Toast se salátem z aljašského lososa

pro 4 osoby

4 plátky toastového chleba 2 ks aljašského lososa (King Oscar nebo Rio mare) 10 g šalotky 10 g pažitky 100 g celozrnné horčice 100 g majonézy 4 veké listy salátu Dubový list 5 g kopru 1 ks citronu 50 ml olivového oleje černé mleté koření sůl

Šalotku a pažitku nakrájíme na jemno a přidáme k lososovi. Dochutíme solí, kořením, horčicí, citronovou šťávou a spojíme majonézou. Na opečený toast položím list salátu. Salát z lososa dáme na vrch a ozdobíme koprem.

Krémová polévka z aljašského lososa s chlebovými krutóny

4 osoby

2 ks aljašského lososa (King Oscar nebo Rio mare) 1 l mléka 0,5 l smetany na šlehání 10 g bazalky 1 ks bagety sůl černé mleté koření česnek olivový olej

Svaříme mléko se smetanou. Přidáme vykostěného lososa a pořádně rozšleháme. Dochutíme solí, kořením a bazalkou. Z bagety si vytvoříme kostky a opečeme s česnekovým olejem.

Fettuccine s aljašským lososom a smetanovo-bazalkovou omáčkou

4 osoby

3 ks aljašského lososa (King Oscar nebo Rio mare) 500 g fettuccin těstovin 80 ml olivového oleje 10 g šalotky 10 g bazalky 50 ml bílého vína smetana na šlehání sůl mleté černé koření tabasco

Šalotku orestujeme, zalijeme bílým vínem, přidáme lososa, bazalku, sůl, koření, tabasco a zjemníme smetanou. Do omáčky zamícháme těstoviny.

Další recepty z lososa naleznete v našem Katalogu potravin


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Než abyste se s někým hádali v podstatě kvůli maličkosti, tak raději ustoupíte. Navenek to vypadá hezky, ale ve skutečnosti se tím budete právem pořádně užírat. Zřejmě nemáte tušení, že na…

Nejčtenější články