Losos je král ryb. Zkuste tři levnější recepty na těstoviny, polévku nebo salát

19. 11. 2017
Aljašský losos se vyznačuje vysokým obsahem kvalitních proteinů, vitaminů, minerálů, ale především přírodních omega-3 kyselin, kterých má dokonce tři až pětkrát více než řada u nás běžně konzumovaných ryb v čele s oblíbeným tuňákem.

Na nervy i na srdce

Divoký aljašský losos je populární především díky vysokému obsahu nenasycených kyselin omega-3, které působí blahodárně na kardiovaskulární procesy, posilují imunitu a příznivě ovlivňují i nervový systém. V této podobě je navíc dokáže organizmus snadno vstřebat a efektivně využít. Mnoho napoví také čísla – zatímco losos má 1600 mg omega-3 kyselin ve 100 g masa, tuňák pouze 300500 mg, pstruh 500 mg a kapr 200 mg.

Losos je také významným zdrojem kvalitních proteinů, vitaminů B, D a E, vápníku, jódu, draslíku a selenu. Byla by proto škoda nezařadit ho do jídelníčku. Losos je však momentálně velmi drahý, kilo stojí kolem 500 Kč. Pokud nechcete pro rodinu utratit majlant, když každému dopřejete pořádný filet, zkuste recepty, ve kterých si vychutnáte jeho chuť, dostanete všechny zdravé látky, jen ho nepoužijete tolik, navíc ušetříte i tím, že použijete lososa z konzervy.

Toast se salátem z aljašského lososa

pro 4 osoby

4 plátky toastového chleba
2 ks aljašského lososa  v konzervě
10 g šalotky
10 g pažitky
100 g celozrnné horčice
100 g majonézy
4 velké listy salátu
5 g kopru
1 ks citronu
50 ml olivového oleje
pepř
sůl

Šalotku a pažitku nakrájíme na jemno a přidáme k lososovi. Dochutíme solí, kořením, hořčicí, citronovou šťávou a spojíme majonézou. Na opečený toast položím list salátu. Salát z lososa dáme na vrch a ozdobíme koprem.

Krémová polévka z aljašského lososa s chlebovými krutóny

4 osoby

2 konzervy aljašského lososa
1 l mléka
0,5 l smetany na šlehání
10 g bazalky
1 ks bagety
sůl
pepř
česnek
olivový olej

Svaříme mléko se smetanou. Přidáme vykostěného lososa a pořádně rozšleháme. Dochutíme solí, kořením a bazalkou. Z bagety si vytvoříme kostky a opečeme s česnekovým olejem.

Fettuccine s aljašským lososem a smetanovo-bazalkovou omáčkou

4 osoby

3 konzervy aljašského lososa 
500 g fettuccin
80 ml olivového oleje
10 g šalotky
10 g bazalky
50 ml bílého vína
smetana na šlehání
sůl pepř
tabasco

Šalotku orestujeme, zalijeme bílým vínem, přidáme lososa, bazalku, sůl, koření, tabasco a zjemníme smetanou. Do omáčky zamícháme těstoviny.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Středa bude báječná a práce půjde od ruky. Večer patří společenskému vyžití. Návštěva divadla je nejlepší trefa. Díky společným chvílím s partnerem Váhy upevní své vztahy. Svobodní mají…

Nejčtenější články

Doporučujeme