Zkuste to bez masa: Vegetariánské burgery

Zkuste to bez masa: Vegetariánské burgery

Klasické burgery už vás omrzely a hledáte nějaký nápad, co do housky poskládat místo masa, nebo prostě nejíte maso, ale chuť na burger ne a ne přejít? Máme pro vás pár tipů, které si zamilují i zapřísáhlí příznivci masa.

Seitan vegeburger

Příprava 5–6 porcí : 40 minut

KARBANÁTKY: 340 g seitanu, 80 g uzeného tofu, 100 g cibule, řepkový olej, 2 stroužky česneku, 80 g sójové mouky, 100 g vařených ječných krup, 25 g lahůdkového droždí, 20 g melasy, 40 g omáčky tonkatsu (zeleninovo-ovocná omáčka), 50 g omáčky tamari (typ sójové omáčky), 40 g BBQ omáčky, 50 g olivového oleje, 1 lžička uzené papriky, sušená majoránka, sůl

CIBULKA: 400 g červené cibule, 100 g třtinového cukru, 40 ml javorového sirupu

DOKONČENÍ: 80 g uzeného tempehu 30 g ghí (přepuštěné máslo), 100 g sýra brie, 1 ledového salátu, 5–6 burgerových housek, BBQ omáčka na potření, nakládané jalapenos papričky, 1–2 rajčata

Rozmixujte seitan a uzené tofu skoro dohladka tak, aby měla vytvořená směs konzistenci podobnou mletému masu. Jemně nasekanou cibuli osmažte na oleji, česnek prolisujte. Pak přidejte všechny zbylé suroviny na karbanátky a rukama důkladně zpracujte do hutné hmoty. Z hmoty pomocí formičky vytvarujte na plech vyložený pečicím papírem karbanátky. Ty pak při 180 °C pečte asi 20 minut dozlatova. Cibuli nakrájejte na kousky (podle velikosti cibule můžete i na kolečka). V malém hrnci svařte třtinový cukr, 30 ml vody a javorový sirup. Když vzniklý sirup začal pěnit, vmíchejte do něj cibuli (bez oleje) a nechte probublávat ještě asi 5–7 minut. Pak směs nechte vychladnout. Tempeh nakrájejte na tenké plátky a opečte je na rozpáleném ghí dokřupava, získáte tak „slaninky“. Na karbanátky poklaďte plátky briea nechte je pod grilem ještě chvíli rozpustit. Zároveň rozeberte ledový salát. Housky rozpečte, příčně rozpůlte a na řezu potřete BBQ omáčkou. Pak na ně poskládejte ledový salát, karbanátek, cibuli, opět trochu BBQ omáčky, tempehové slaninky, nakrájené jalapenos papričky, kolečka rajčat, nakonec burgery přiklopte horní částí housky.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 3

Burger s rozpečeným kozím sýrem

Příprava 4 porce: 60 minut

KOZÍ KRÉM: 220 ml slunečnicového oleje, 100 ml kozího mléka, 1 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř, 1 lžička lahůdkového droždí, 120 g plísňového kozího sýra, 1 lžíce nasekané pažitky

ZÁKLAD: 500 g lilku, olivový olej, sůl a pepř, 250 ml kokosového mléka, 120 g listového špenátu, 2 šalotky, 320 g plísňového kozího sýra, 4 žitné focaccie, 140 g kozího pažitkového krému, 1–2 rajčata

Na kozí krém vyšlehejte 200 ml slunečnicového oleje s kozím mlékem. Pak postupně přilévejte zbylých 20 ml oleje, čímž krém ještě zahustíte. Po částech všlehejte citronovou šťávu, sůl, pepř a droždí. Přidejte na kousky nakrájený sýr a rozmixujte dohladka. Vmíchejte pažitku. Troubu zahřejte na 180 °C. Lilek podélně rozpulte a na řezu potřete olivovým olejem. Osolte, opepřete a v troubě pečte 30–40 minut doměkka. Kokosové mléko nalijte do pánve a zahřívejte. Přidejte špenát, šalotku nakrájenou na kolečka, vařte asi 7 minut – špenát se spaří a mléko zhoustne. Kozí sýr rozdělte na 4 porce. Pak jej na pánvi nebo na grilu opečte dozlatova. Focacciu prořízněte. Burger poskládejte následovně: houska, špenát, pečený lilek, grilovaný sýr, kozí krém, kolečka rajčete.Pro efekt horní část housky přiložte z boku.

Pokračování 3 / 3

Cizrnový vegeburger

Příprava 4 porce: 50 minut + máčení cizrny

KARBANÁTKY: 100 g suché cizrny, 100 g červené cibule, 150 g mrkve, olivový olej, 80 g ovesných vloček, 60 g tofu, 70 g tempehu, 1 lžíce petrželky, 25 g psyllia (jitrocel indický), 2 lžíce majoránky, sůl a pepř, 1 drcený stroužek česneku, slunečnicový olej, 5–6 plátků čedaru

TOFUNÉZA: 200 g sametového tofu (tofu silk), 50 ml sójové smetany, 1 lžičky soli, 1 stroužek česneku, 25 ml olivového oleje, 20 ml rýžového octa, 35 ml javorového sirupu, 20 ml citronové šťávy, 25 g dijonské hořčice

DOKONČENÍ: 5–6 burgerových housek, 1 červená cibule, 2 rajčata, 4 nakládané okurky, 1 ledového salátu

Začněte karbanátky. Cizrnu den předem namočte. Slijte a v nové vodě uvařte doměkka. Pak ji sceďte (170 ml této vody si uschovejte). Cibuli a mrkev nakrájejte najemno a osmažte na olivovém oleji dozlatova. Smíchejte s cizrnou, vodou z jejího vaření i všemi ostatními ingrediencemi vyjma slunečnicového oleje a rozmixujte na tuhou pastu. Troubu zapněte na 180 °C. Z těsta tvořte karbanátky, které potřete olejem a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte asi 20 minut dozlatova. Pak poklaďte čedarem a ten nechte chvíli rozpustit. Mezitím rozmixujte všechny ingredience na tofunézu. Rozpečenou housku prořízněte a na řezu potřete tofunézou. Burger skládejte následovně: kolečka červené cibule, kolečka rajčete, cizrnový karbanátek, kolečka okurky, kolečka rajčete, ledový salát, horní část housky.

Co do burgeru

Houby – použijte grilované portobello nebo krémový žampion, můžete je i naplnit
Červená řepa – klasickou vege variantou je také karbanátek z červené řepy a ovesných vloček
Luštěniny – zajímavý karbanátek bude z jáhel a luštěnin (třeba fazolí) nebo červené čočky s kari
Zelenina – velmi chutné placky vyrobíte z brokolice, špenátu, mrkve nebo zelí

Doporučujeme

Články odjinud