Zlepšit chod nemocnice můžete i vy. Jaká je ta vaše?

Zlepšit chod nemocnice můžete i vy. Jaká je ta vaše?

Zažil to asi každý z nás… pokud ne přímo pobyt v nemocnici, tak alespoň její návštěvu. „Špatné značení, nevhodný přístup personálu či výhrady ke stravě. I to byl důvod, proč před osmi lety vznikl celostátní projekt Nejlepší nemocnice v ČR,“ říká předseda Daniel Vavřina z neziskové organizace HealthCare Institute.

"Průzkum Nejlepší nemocnice ČR probíhá již 8. rokem a za tu dobu svůj názor vyjádřilo více než 217 000 respondentů ze 157 nemocnic v České republice. Pacient v anonymním dotazníku odpovídá na 28 otázek, které jsou zaměřeny na jeho spokojenost v dané nemocnici. Podle výsledků jednotlivých ročníků průzkumu můžeme konstatovat, že lidé nemají problém pojmenovat nejenom nedostatky, ale umí také i pochválit.

Respondenti na sebe také prozradili, že výběr nemocnice je pro ně důležitý nejenom lokalitou (celých 49 % pacientů), ale také kvalitou lékaře. Problémem je pořád strava. Situace se sice zlepšuje, ovšem reakce dotázaných v oblasti zlepšení napovídá, že je to dlouhodobější úkol pro většinu nemocnic.

Na uvedených příkladech je zřejmé, a to je i cílem projektu Nejlepší nemocnice ČR, že funguje zpětná vazba mezi pacientem a personálem."

„Snažíme se do „hry“ zapojit co nejvíce lékařů, ošetřujícího personálu i pacientů českých nemocnic. Výsledky průzkumu spokojenosti od HealthCare Institute jsou každoročně předkládány ředitelům a TOP managementu nemocnic, se kterými se následně snažíme diskutovat o nasazování nových manažerských přístupů a zlepšení nedostatků, které z hlasování vzešly,“ uzavírá Daniel Vavřina.

Je to tak jednoduché!

Máte chuť a potřebu vyjádřit svoji spokojenost či nespokojenost s návštěvou nemocnice? Dotazník spokojenosti pacientů si vyžádejte u zdravotního personálu nebo jej (anonymně) vyplňte v pohodlí doma na internetových stránkách. Je to jeden z nelevnějších nástrojů, jak dát najevo, co vás trápí, a vyzdvihnout to, co se vám líbí.

Celý projekt trvá do 30. září 2013.

Doporučujeme

Články odjinud