Zlepšuje ptačí zpěv náladu? Vědci věří, že ano

Zlepšuje ptačí zpěv náladu? Vědci věří, že ano

Britští odborníci zahájili výzkum, který by měl objasnit, jak působí zpěv ptáků na naši náladu, kreativitu a chování. Jeho vliv na lidskou psychiku je dosud neznámý.

Vědcům se zatím podařilo dokázat, že pacienti v nemocnicích lépe reagují na léčbu, pokud mají možnost dívat se místo do městských zdí do krajiny.

"Některé dosavadní studie napovídají, že přírodní zvuky pomáhají proti fyziologickým projevům stresu," tvrdí psycholožka Eleanor Ratcliffová z univerzity v Guildfordu a dodává: "Nás zajímá, které z nich to jsou a kterým ptačím druhům dávají lidé přednost."

Na úvod nového výzkumu vyplňovali dobrovolníci ze dvou organizací na ochranu přírody dotazníky, v nichž měli vyjádřit vlastní pocity při poslechu ptačího zpěvu.

Bádání bude pokračovat v laboratořích. Zde se experti pokusí zjistit, jaký dopad mají různé hlasy na rozhodovací schopnosti, tvořivost či vnímání stresu." "Jsem skutečně zvědavá, jak budeme reagovat například na vránu a jak na střízlíka," říká Ratcliffová.

Podle ní hraje roli i skutečnost, že určité zvuky si symbolicky vážeme ke konkrétním situacím. Některé ptačí hlasy si můžeme spojovat s prázdninovými dny a podobně. Její slova doplňuje ekolog Peter Brash: "Ptačí zpěv nás vrací blíže k přírodě a vyvolává v nás asociace jako málokterý jiný zvuk. Je to prosté potěšení, které si můžeme dopřát téměř všichni."

Proto bude zajímavé zjistit, jestli dokáže povzbudit mysl městských lidí, kteří nejsou zrovna milovníky přírody.

ČTĚTE TAKÉ:
Pět stravovacích neřestí

ČTĚTE TAKÉ:
Sama na Vánoce? Nemusíte být nešťastná!

Doporučujeme

Články odjinud