Žloutenka: nemoc nejen špinavých rukou

Žloutenka: nemoc nejen špinavých rukou

"Umyj si pořádně ruce, nebo dostaneš žloutenku!" říkávaly a stále říkají maminky, když své ratolesti svolávají k obědu. Obava ze špinavých rukou je na místě. Ale i když si dítě nakrásně umyje ruce před i po jídle a po každém užití záchodu, zákeřný virus si ho stejně najde! Může se nakazit párkem v rohlíku, který mu podá nedostatečně "sterilizovaný" prodavač, nebo jídlem v bufetu, protože kdo uhlídá, jak často se kuchař myje?

Tímto způsobem se lze nakazit jedním z typů žloutenky. Především hepatitidou A, která se šíří kontaktem s výkaly nakaženého nebo požitím jeho jídla či nápoje. Hlavní nebezpečí pro okolí spočívá podle odborníků především v tom, že postižený člověk dokáže nakazit druhé už dva týdny před projevem prvních příznaků onemocnění. Ve chvíli, kdy se začne nemocný cítit vyčerpaný, pocítí bolesti břicha a hlavy, s hrůzou si všimne žlutého zbarvení pokožky a nápadně tmavé moči, mohl již proti své vůli nakazit desítky lidí. Nejsnadnějším cílem nákazy jsou pochopitelně členové rodiny.

Nákaza virem hepatitidy A je samozřejmě nepříjemná. Vyžaduje hlavně několikatýdenní pobyt v nemocnici a přísná karanténní opatření v okolí výskytu. Člověk má však velkou šanci se uzdravit bez trvalých následků a po prodělané infekci získá imunitu na celý život. Nesrovnatelně zkázonosnější je pro náš organismus podle lékařů další známý typ žloutenky - hepatitida B.

Málokdo ví, že virus typu B je stokrát nakažlivější než strašák konce století, virus HIV! Navíc onemocnění může na rozdíl od typu A přejít do chronického stadia, které plynule a mnohdy nepozorovaně přejde v cirhózu nebo rakovinu jater. Nákaza se šíří tělesnými tekutinami, nejčastěji krví a pohlavními sekrety. Smutné je, že touto nebezpečnou nemocí může při porodu nakazit matka novorozeně. U infikovaných dětí se přitom nemoc bohužel většinou projeví až v dospělosti cirhózou jater.

Proti nákaze hepatitidou typu A i B neexistuje účinnější ochrana než včasné očkování. Očkování proti oběma typům žloutenky se skládá ze tří dávek, aplikovaných v průběhu jednoho roku, přičemž účinnost obou vakcín dosahuje až sedmadevadesáti procent. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud