Žlučníková dieta, zvaná také dieta s omezením tuků, zahrnuje pouze lehce stravitelná jídla. Cílem je nezatěžovat žlučník. Z tohoto důvodu se musí omezit konzumace tučných a smažených jídel, sladkostí a alkoholu. Žlučníkáři musejí také poctivě dodržovat pitný režim a vypít minimálně 2 litry tekutin denně. Důležitá je také pravidelnost v jídle a dostatek času na trávení.
Které potraviny a nápoje žlučníková dieta zakazuje?
Neměli byste jíst nadýmavá, tučná a smažená jídla. Nedoporučují se také studené nebo ledové pokrmy, jako je třeba zmrzlina. Dále nejsou vhodné tyto potraviny:
- Sádlo, špek, tučné uzeniny
- Mléčné výrobky (jogurty, tvarohy, kefíry, sýry…) s vysokým obsahem tuku
- Čerstvé a kynuté pečivo, teplý chléb nebo rohlíky
- Ovoce se zrníčky – ostružiny, angrešt, hroznové víno, fíky, rybíz
- Nadýmavá zelenina – hrášek, paprika, kapusta, zelí, česnek, cibule, luštěniny
- Majonézy a hořčice
- Čokoláda, sladké oplatky a jiné sladkosti
- Alkohol
- Perlivé nápoje, 100% ovocné šťávy, kakao
Jak na přejídání a jak snížit chuť na sladké? Podívejte se na video:
Které potraviny žlučníková dieta povoluje?
Zaměřte se na nízkotučné potraviny. Maso je lepší dusit, případně grilovat nebo péct s minimálním obsahem tuku. Tuk do jídla přidávejte až na závěr. Pamatujte, že by denní dávka tuku neměla překročit 30 g.
Při žlučníkové dietě si sestavte jídelníček z těchto potravin:
- Kvalitní šunka, dietní párky s vysokým obsahem masa
- Nízkotučné jogurty, tvaroh a sýry
- Krůtí, kuřecí, telecí, hovězí maso, králík
- Ryby
- Brambory, rýže, těstoviny
- Bílé pečivo – rohlíky, veka, vánočka
- Zelenina – mrkev, petržel, špenát, cuketa, saláty, červená řepa. V minimálním množství květák, brokolice.
- Ovoce – banány, meruňky, třešně, pomeranče, broskve a jablko bez slupky
- Pudink, kaše, piškoty, med
Martina Machová
21. dubna 2022
Bylinky na žlučník
Pozitivní vliv na správný chod žlučníku má také řada bylin – máta vonná, smetánka lékařská, jablečník obecný, měsíček lékařský, řapík lékařský nebo boldovník vonný. Mnoho bylinek je již předem smícháno a je k dostání v lékárnách ve formě čajů.
Jak by měl vypadat jídelníček u žlučníkové diety?
K snídani si můžete dát nízkotučný jogurt s vekou, ovesnou kaši, dietní kvalitní párky, toast se šunkou a sýrem nebo třeba bílé pečivo s domácí tvarohovou pomazánkou.
Na oběd a večeři si dopřejte něco teplého. Vhodný je vývar, zapečené těstoviny, pstruh s bramborami, dušené hovězí maso se zeleninou, kuřecí rizoto se zeleninou a nízkotučným sýrem, těstoviny s rajskou omáčkou nebo telecí maso s bramborovou kaší. Nic nepokazíte ani rýžovým nákypem s meruňkami nebo jablky.
Lehkou svačinku si zpestřete ovocem a zeleninou. Připravte si nejrůznější saláty, ať už ovocné, nebo zeleninové. Milovníci sladkého si jistě vyberou pudink s piškoty a ovocem nebo třeba jogurt s ovesnými vločkami a medem.
Přesný návod na to, jak by měl vypadat jídelníček u žlučníkové diety, vám jistě poskytne váš ošetřující lékař. Obdobně to dělá také například Nemocnice Na Homolce, kde každý pacient dostane seznam povolených a zakázaných potravin. Několik příkladů stravy na celý den naleznete také na stránkách Národního zdravotnického informačního portálu a dalších webech.
Dagmar FERAHLI Süsser
26. prosince 2011
Recepty při žlučníkové dietě
Pomazánka z červené řepy
Oblíbenou nasládlou pomazánku si připravíte z pečené či vařené řepy. Rozmixujete ji a přidáte k ní nízkotučný tvaroh. Dochutit lze solí, pažitkou a citronovou šťávou.
Treska připravená na másle
Tresku si připravíte na troše másla nebo v pomalém hrnci. Obdobně si přichystáte také nakrájenou mrkev, stonkový celer a cibuli. Pokud vám zelenina nestačí a potřebujete další přílohu, zvolte bílé pečivo nebo brambory.
Kuřecí prsa na másle
Na kousku másla podusíme kuřecí prsa a ke konci dušení je zakápneme citronovou šťávou. Jako přílohu si připravíme salát z rukoly, baby špenátu a oliv.
Marta Pušová, Koko
19. října 2022
Kdy dodržovat žlučníkovou dietu?
Držení žlučníkové diety můžete pojmout jako prevenci před možnými žlučníkovými problémy. Pokud již nějaké bolesti máte, je dobré dodržovat alespoň základní pravidla. V případě, že vás přepadne žlučníkový záchvat, ihned přestaňte jíst a pijte jen hořký černý čaj. Dle závažnosti problémů vyhledejte lékařskou pomoc. Pokud jste po operaci žlučníku, počítejte s tím, že se žlučníkové dietě nevyhnete. Dietu po operaci žlučníku je nutné dodržovat minimálně jeden měsíc.
Proč nás žlučník bolí a k čemu je důležitý?
Žlučník je vnitřní orgán, který ovlivňuje naše trávení a díky němuž vylučujeme z těla škodlivé látky. Jeho úkolem je zahustit a skladovat žluč z jater a později ji vyloučit do tenkého střeva. Právě tam je žluč důležitá pro správné trávení a vstřebávání tuků.
Pokud máte problémy se zažíváním, nejenom po jídle máte pocit plnosti, říháte, škytáte, nebo dokonce zvracíte, pak se může jednat o zdravotní problémy se žlučníkem. Nepříjemná bolest se táhne od žeber na pravé straně těla až k pravé zádové lopatce. Říká se, že problémy se žlučníkem patří k těm bolestivějším. A ve většině případů si za ně můžeme sami. Přejídáme se, jíme tučná a dráždivá jídla a jsme neustále ve stresu. Právě to vede k tomu, že si zaděláme na žlučníkové kameny, písek nebo zánět.
Jak bolesti žlučníku léčit?
Léčba bolestí žlučníku by se neměla odkládat. Dlouhodobě neléčené žlučníkové kameny mohou totiž vést k rakovině žlučníku. Základem pro úlevu od bolesti je správná žlučníková dieta. Pokud nezabírá, doktor vám předepíše léky nebo doporučí bylinné čaje. V případě nutnosti, například při zánětu žlučníku nebo žlučníkových kamenech, lze žlučník chirurgicky odstranit. Po operaci je pak důležité vyhýbat se nějakou dobu určitým potravinám a nápojům a dodržovat přísnou žlučníkovou dietu.
Jiřina Sivcová
9. dubna 2022