Změny, které v roce 2012 provětrají naši peněženku

Změny, které v roce 2012 provětrají naši peněženku

Vyšší DPH a následné zdražování potravin a dalších nepostradatelných (ale i postradatelných) věcí, snížení státního příspěvku na stavební spoření, nový zákoník práce, možnost placené nadstandardní zdravotní péče. To jsou jen některé ze změn, které nás od ledna čekají.

Do roku 2012 nehledí české rodiny s příliš velkým optimismem. Těžko se jim divit. Vládní úsporná opatření, vyšší daně a další kroky, které mají přinést peníze do zbídačené státní pokladny, totiž pořádně provětrají naši peněženku. Některé změny přinesou rozdíl v řádech desítek korun, jiné však mohou znamenat ztrátu i několika stovek měsíčně. Jisté je jedno: většina z nás si bude muset zas o něco víc utáhnout opasek. Co letos nejvíc poznamená rozpočty domácností v České republice.

Daň z přidané hodnoty

České domácnosti také výrazně pocítí zvýšení daně z přidané hodnoty. Snížená sazba DPH se od ledna zvýší ze současných 10 na 14 procent (základní sazba DPH zůstane na 20 procentech). Následkem toho zdraží potraviny, nealkoholické nápoje, léky a zdravotnické pomůcky, dětské pleny, vodné a stočné, teplo, ubytovací služby, vstupenky na kulturní akce, hromadná doprava (České dráhy už zdražily, další dopravci se chystají), stavební práce, knihy, noviny a časopisy. Od roku 2013 se pak počítá se sjednocením sazby DPH na 17,5 procenta. Vláda se snaží daňové navýšení kompenzovat především rodinám s dětmi. Každý, kdo si od daní odečítá slevu na dítě (vždy jen jeden z rodičů), si v příštím roce polepší o 150 Kč měsíčně za jedno dítě. Daňová sleva na dítě totiž vzroste z 967 Kč (11 604 Kč za rok) na 1 117 Kč měsíčně (13 404 Kč za rok).

Životní a existenční minimum

Od 1. ledna 2012 se zvýšilo životní a existenční minimum. Vláda se tím snaží reagovat na nárůst spotřebitelských cen, ke kterému dojde po nárůstu nižší sazby DPH. Životní minimum se tak ze současných 3 126 Kč navyšuje na 3 410 Kč, existenční minimum z 2 020 Kč na 2 200 Kč. Tyto částky se používají jako základ pro výpočet nejrůznějších dávek, případně i nároku na ně. Životní minimum je definované jako nejnižší částka na zajištění jídla a základních potřeb a kalkuluje se s ním při výpočtu sociálních dávek lidí a rodin, existenční minimum je částka nutná k přežití, na kterou může klesnout nezaměstnaný v případě, že si aktivně nehledá práci.

Zákoník práce

K velké nelibosti odborů se v listopadu loňského roku podařilo ministrovi práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi prosadit novelu zákoníku práce. Nový zákoník práce začíná platit od ledna a přináší řadu podstatných změn. Například smlouvu na dobu určitou budete moci uzavřít na tři roky, zopakovat ji u jednoho zaměstnavatele ale bude možné pouze dvakrát. Změnám se nevyhne ani dohoda o provedení práce. Zatímco dříve bylo možné na DPP u jednoho zaměstnavatele odpracovat pouze 150 hodin ročně, od letošního roku se tento limit zvyšuje na 300 hodin. Ten, kdo si však tímto způsobem vydělá víc než deset tisíc za měsíc, bude muset odvádět zdravotní a sociální pojištění. Mění se také podmínky pro vyplácení odstupného. Ještě loni se vyplácel minimálně trojnásobek průměrného měsíčního výdělku, nyní bude odstupné určováno podle počtu odpracovaných let.

Nový zákoník práce schválen. Co nás čeká a nemine?

Podpora v nezaměstnanosti

Nový zákoník práce bude znamenat velké změny na pracovním trhu, což se promítne i na podpoře v nezaměstnanosti. Její přiznání totiž od roku 2012 bude podléhat přísnějším pravidlům. Standardní výše ani délka podpory se sice oproti roku 2011 nezmění, nárok na její pobírání však bude mít menší počet lidí a zvýší se i státní kontrola v této oblasti. Podpora v nezaměstnanosti bude nově krácena těm, kteří sami podají výpověď nebo ukončí pracovní poměr dohodou. Dávka v nezaměstnanosti se nebude vyplácet souběžně s odstupným, odbytným či odchodným (nárok na dávku v nezaměstnanosti se posune o dobu, po kterou uchazeči o zaměstnání přísluší zákonné odstupné, odbytné nebo odchodné) a zvyšují se také pokuty za nelegální práci. Od třetího měsíce pobírání podpory by uchazeči o zaměstnání měli vykonávat veřejnou službu, pokud je k tomu pracovní úřad vyzve.

Rodičovský příspěvek

Zásadním změnám se nevyhne ani vypočítávání rodičovského příspěvku. Od ledna dochází ke sjednocení maximální výše rodičovského příspěvku pro všechny varianty trvání jeho čerpání. Strop pro pobírání příspěvku je 220 000 korun nezávisle na délce čerpání. Čerpání této dávky se však celkově zjednoduší. Končí totiž dosavadní pravidlo, že jednou provedenou volbu délky čerpání už nelze později změnit.

Zmírňují se také dosavadní omezení pro čerpání pro čerpání rodičovského příspěvku spojená s pobytem dítěte v mateřské škole.

Porodné

Zavedením nových pravidel pro výpočet životního minima se změní také počet rodin, které budou mít nárok na porodné. To se vyplácí jen u prvního narozeného dítěte a to ještě jen rodinám s nízkými příjmy. Hranici těchto příjmů přitom definuje právě životní minimum, jehož výše se na základě vládního rozhodnutí od letošního roku zvyšuje. To znamená, že vzroste i počet rodin, které budou mít nově nárok na čerpání porodného. Porodné činí 13 000 Kč, pokud se vám narodila vícerčata, jeho výše je stanovena na 19 500 Kč. Pro představu: kompletní rodina (matka, otec a narozené dítě) má od ledna nárok na porodné v případě, že jejich společný čistý měsíční příjem nepřekročí hranici 18 500 korun. V roce 2011 tato hranice byla zhruba o 1 500 Kč nižší.

Poplatky ve zdravotnictví

V rámci reformy zdravotnictví začaly platit některé změny (například poplatek za pobyt v nemocnici se zvýšil z 60 na 100 korun) již v prosinci 2011. Od ledna pak přicházejí na řadu další novinky. Některé levnější léky již nebudou hrazeny ze zdravotního pojištění. Na druhou stranu se ale v lékárně nebude platit 30 korun za každou položku na receptu, ale za kompletní recept (na receptu ovšem mohou být maximálně dvě položky). Často diskutovanou změnou je také zavedení možnosti připlácení za nadstandardní péči. Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo seznam 18 „nadstandardů“, za které si pacient může připlatit. Jde například o kvalitnější sádru, nepovinné očkování či implantaci nitrooční čočky.

Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

Stavební spoření

Jedním z nejoblíbenějších produktů finančního trhu je pro Čechy stavební spoření. Lidé proto s obavami sledují všechny návrhy na změny z dílny ministra financí Miroslava Kalouska a s velkou nelibostí nesou především zasahování do již uzavřených smluv. Ke snížení státní podpory za rok mělo podle již schváleného zákona dojít loni – a to zpětně. Kvůli rozhodnutí Ústavního soudu však poslanci museli novelu příslušného zákona schvalovat znovu, takže navrhované změny začnou platit až v roce 2012. Státní podpora se u všech smluv sníží z 15 na 10 procent, maximálně může dosáhnout částky 2 000 korun. Nově se také na připsané úroky ze stavebního spoření bude vztahovat 15procentní daň z příjmu. Takzvanou účelovost, tedy využití státní podpory pouze na bydlení, se poslancům zatím schválit nepodařilo.

Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

Autor: www.penize.cz

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud