Co dělat, když tak milujete zmrzlinu, jenže její součástí je cukr? Kromě klasického cukru se dnes používají různé cukrové sirupy, glukózový, fruktózový sirup, které mají odlišnou sladivost. Další důležitou složkou zmrzliny je tuk. V Evropě jeho hladina většinou nepřesáhne dvanáct procent, u ovocných zmrzlin jsou to jen pouhá tři procenta tuku, ovšem v Americe si může koupit zmrzlinu, která obsahuje více než šestnáct procent tuku.
Zmrzlinu vám doporučí i psychologové. Patří totiž k potravinám, které nám zlepšují náladu a chutnají za všech okolností. Podobně jako čokoláda podporuje zmrzlina tvorbu endorfínů, tedy hormonů štěstí. Ale pozor na to, že není zmrzlina jako zmrzlina. V obchodech lze najít několik druhů a mezi nimi je velký rozdíl. V mrazících boxech můžeme najít škodlivé energetické bomby, ale i poměrně nekalorické lahůdky, které jsou dokonce povolené i při dietě!
Zmrzlina nemusí mít negativní vliv na množství tuku v našem těle a ani na přírůstek hmotnosti. Kromě tuků a cukrů obsahuje také sacharidy, tekutiny, bílkoviny, minerály a vitaminy. Totiž když obsahuje velké množství vody, její celková energetická hodnota je poměrně nízká.
Zmrzlina nanejvýše chuťově obohatí redukční program a pomůže nám překonat kritické chvíle. Zařadit si do redukčního jídelníčku dvě porce zmrzliny týdně je určitě lepší než sníst nekontrolovatelně tabulky čokolády na posezení. Navíc jedna sedmdesátigramová porce té nejvíce smetanové zmrzliny obsahuje jen dvě stě kalorií. Zmrzlinu si můžete vyrobit i doma.
Celou konzervu slazeného kondenzovaného mléka smícháme se šťávou u jednoho a půl citronu. Ušleháme. Přidáme 200 g rozmixovaných jahod, 50 G bílého jogurtu a jednu ušlehanou šlehačku. Necháme částečně zmrznout, znova rozšleháme a nejméně šest hodin zamrazujeme.
1.Kolik procent tuku obsahuje zmrzlina v Evropě a zmrzlina v Americe?
2.Proč zmrzlinu doporučují psychologové?
3.Na co nemá zmrzlina vůbec žádný vliv?
Výsledky kvizu a zaručeně vyzkoušené tipy na hubnutí naleznete na http://www.doformy.cz/kviz208>www.doformy.cz