Zmrzlinové deserty

Zmrzlinové deserty

V horkém létě spotřeba zmrzliny rapidně stoupá stejně jako čísla na teploměru. Chcete-li si dopřát jedinečné chladivé potěšení, vyzkoušejte zmrzlinové deserty. Jejich snadná příprava a dokonalá chuť osloví nejednoho gurmána.

Jahodové gaspacho

Na 4 porce budete potřebovat: − 100 g čerstvých jahod − 100 g žlutého melounu − limetkovou šťávu − hnědý cukr − mátové lístky − zmrzlinu Häagen-Dazs Strawberries and Cream (Strawberry Cheesecake)

Meloun a jahody nakrájíme na maličké kostičky a dáme do misky. Zalijeme svařeným cukrem (asi 100 g cukru svaříme s vodou v poměru jedna ku jedné). Do sirupu přidáme velmi jemně nasekané lístky máty, dochutíme limetkovou šťávou a touto směsí zalijeme ovoce. Nakrájený meloun s jahodami vložíme do skleniček a přidáme zmrzlinu Häagen-Dazs Strawberries and Cream (místo kopečku můžeme vykrojit velkým nožem kostku nebo řez). Nakonec ozdobíme čokoládovou tyčinkou.

Broskev Melba

Na 10 porcí budete potřebovat: − oloupané půlky kompotovaných broskví − 150 g cukru krupice − 50 g másla − maliny − 200g bílé čokolády − 225g másla − 5 g vejce − 450 g cukru krupice − 200 g hladké mouky − 50g strouhaného kokosu − kůru z jednoho celého pomeranče − zmrzlinu Häagen-Dazs Choc Choc Chip nebo Belgian Chocolate

Korpus: Rozpuštěnou bílou čokoládu vyšleháme s máslem do pěny. Bílky šleháme se dvěma třetinami cukru a žloutky vyšleháme s jednou třetinou cukru, opatrně spojíme, a pak jemně vmícháme do pěny z másla a čokolády. Nakonec vmícháme mouku, kokos a kůru. Rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut.

Dohotovení: Na pánví necháme s máslem zkaramelizovat cukr, v němž ohřejeme broskve. Na talíř vložíme kousek korpusu, ukrojenou kostku nebo řez ze zmrzliny Häagen-Dazs Choc Choc Chip, nalijeme malinovou omáčku a nakonec položíme broskev na okraj korpusu. Můžeme přidat šlehačku nebo čokoládovou hoblinku jako dekoraci.

Brandy snaps s třešněmi

Na 10 porcí budete potřebovat: − 140 ml šlehačky − 55g másla − 55g cukr krupice − 55g javorového sirupu − 55g hladké mouky − 1 kávovou lžičku mletého zázvoru − 1 kávovou lžičku citronové šťávy − 1 kávovou lžičku Brandy − šťávu z jednoho pomeranče − třešně (nebo maliny) − hořkou čokoládu − zmrzlinu Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle (nebo Vanilla)

Máslo s cukrem a sirupem nahříváme, až se rozpustí cukr. Pak přidáme citronovou šťávu a odstavíme. Vmícháme mouku, zázvor a nakonec brandy.

Na vymazaný posypaný plech dáme 1 lžičku hmoty, mírně rozetřeme a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C do zlatova. Po upečení za horka tvarujeme na otočené skleničce do košíčků - placička se pěkně ohne a ztuhne.

Košíček do dvou třetin vymažeme rozpuštěnou čokoládou. Vypeckované čerstvé třešně necháme na másle a se lžící cukru krátce povařit, zalijeme pomerančovým džusem a ještě krátce svaříme. Pokud bude omáčka moc řídká, zahustíme ji trochou vanilkového pudinku, rozmíchaného ve vodě. Vychladlou omáčku nalijeme do košíčku, úhledně obložíme ovocem (malinami nebo třešněmi) a nakonec vložíme kopeček nebo řez ze zmrzliny Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle. Můžeme dozdobit třešněmi, šlehačkou nebo čokoládou.

Piniová Pavlova

Na 10 porcí budete potřebovat: Pavlova (bezé) − 150 g bílků − 300 g cukru krupice − 125 g vody − červená barva − 100 g piniových oříšků nesolených, nepražených

Vanilková omáčka − 500 g mléka − 5 žloutků − 100 g cukru krupice − 50 g pudinkového prášku − 1 vanilkový lusk − 30 g másla

Dohotovení − Häagen-Dazs Strawberries and Cream nebo Choc Choc Chip − Šlehačka − Maliny

Cukr svaříme s vodou na bublinu - drátěným očkem uděláme zkoušku /jako bublifuk, namočit a fouknout), teplota je 121°C. Ve šlehači spustíme šlehání bílků a zaléváme svařeným horkým cukrem. A šleháme až do vychladnutí. Obarvíme na jemně růžovou barvu a vmícháme celé piniové oříšky. Lžící tvarujeme noky, placičky či tvar dle vlastních představ na namazaný a vysypaný plech. Sušíme při teplotě 110°C asi 3 hodiny.

Mléko, cukr, a rozříznutý vanilkový lusk přivedeme k varu. V misce rozmícháme žloutky s pudinkem, vlijeme asi 2 naběračky horkého mléka a vyšleháme. Po té vlijeme do vařícího mléka, přidáme máslo a provaříme za neustálého míchání.

Na bezé vložíme krém, zmrzlinu Häagen-Dazs Strawberries and Cream a ozdobíme malinami a šlehačkou.

Krém karamel

Na 10 porcí budete potřebovat: − 100 g 12% smetany − 2 celá vejce − 50 g cukru krupice − 100 g cukr krupice na karamel − Šlehačka − Zmrzlinu Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle (nebo Dulce de Leche nebo Vanilla Caramel Brownie) − Rybíz

Vejce, cukr a smetanu smícháme a přecedíme. Na pánvi rozpustíme cukr na zlatavý karamel, který rozdělíme a nalijeme do pečících formiček na dno. Pak nalijeme směs na krém a dáme péci ve vodní lázni v troubě na 120°C.

Ke krému, který vyklopíme na talíř, přidáme kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle a dozdobíme šlehačkou a rybízem.

Foto: Ogilvy

Doporučujeme

Články odjinud