V horkém létě spotřeba zmrzliny rapidně stoupá stejně jako čísla na teploměru. Chcete-li si dopřát jedinečné chladivé potěšení, vyzkoušejte zmrzlinové deserty. Jejich snadná příprava a dokonalá chuť osloví nejednoho gurmána.
Jahodové gaspacho
require="" ($droot."inc/foto.php");=""?> lightbox("vareni/foto",="" "870-01_l.jpg","870-01.jpg","","left");=""?>Na 4 porce budete potřebovat:
− 100 g čerstvých jahod
− 100 g žlutého melounu
− limetkovou šťávu
− hnědý cukr
− mátové lístky
− zmrzlinu Häagen-Dazs Strawberries and Cream (Strawberry Cheesecake)
Meloun a jahody nakrájíme na maličké kostičky a dáme do misky. Zalijeme svařeným cukrem (asi 100 g cukru svaříme s vodou v poměru jedna ku jedné). Do sirupu přidáme velmi jemně nasekané lístky máty, dochutíme limetkovou šťávou a touto směsí zalijeme ovoce. Nakrájený meloun s jahodami vložíme do skleniček a přidáme zmrzlinu Häagen-Dazs Strawberries and Cream (místo kopečku můžeme vykrojit velkým nožem kostku nebo řez). Nakonec ozdobíme čokoládovou tyčinkou.
Broskev Melba
lightbox("vareni/foto",="" "870-02_l.jpg","870-02.jpg","","left");=""?>Na 10 porcí budete potřebovat:
− oloupané půlky kompotovaných broskví
− 150 g cukru krupice
− 50 g másla
− maliny
− 200g bílé čokolády
− 225g másla
− 5 g vejce
− 450 g cukru krupice
− 200 g hladké mouky
− 50g strouhaného kokosu
− kůru z jednoho celého pomeranče
− zmrzlinu Häagen-Dazs Choc Choc Chip nebo Belgian Chocolate
Korpus:
Rozpuštěnou bílou čokoládu vyšleháme s máslem do pěny. Bílky šleháme se dvěma třetinami cukru a žloutky vyšleháme s jednou třetinou cukru, opatrně spojíme, a pak jemně vmícháme do pěny z másla a čokolády. Nakonec vmícháme mouku, kokos a kůru. Rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut.
Dohotovení:
Na pánví necháme s máslem zkaramelizovat cukr, v němž ohřejeme broskve. Na talíř vložíme kousek korpusu, ukrojenou kostku nebo řez ze zmrzliny Häagen-Dazs Choc Choc Chip, nalijeme malinovou omáčku a nakonec položíme broskev na okraj korpusu. Můžeme přidat šlehačku nebo čokoládovou hoblinku jako dekoraci.
Brandy snaps s třešněmi
lightbox("vareni/foto",="" "870-03_l.jpg","870-03.jpg","","left");=""?>Na 10 porcí budete potřebovat:
− 140 ml šlehačky
− 55g másla
− 55g cukr krupice
− 55g javorového sirupu
− 55g hladké mouky
− 1 kávovou lžičku mletého zázvoru
− 1 kávovou lžičku citronové šťávy
− 1 kávovou lžičku Brandy
− šťávu z jednoho pomeranče
− třešně (nebo maliny)
− hořkou čokoládu
− zmrzlinu Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle (nebo Vanilla)
Máslo s cukrem a sirupem nahříváme, až se rozpustí cukr. Pak přidáme citronovou šťávu a odstavíme. Vmícháme mouku, zázvor a nakonec brandy.
Na vymazaný posypaný plech dáme 1 lžičku hmoty, mírně rozetřeme a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C do zlatova. Po upečení za horka tvarujeme na otočené skleničce do košíčků - placička se pěkně ohne a ztuhne.
Košíček do dvou třetin vymažeme rozpuštěnou čokoládou. Vypeckované čerstvé třešně necháme na másle a se lžící cukru krátce povařit, zalijeme pomerančovým džusem a ještě krátce svaříme. Pokud bude omáčka moc řídká, zahustíme ji trochou vanilkového pudinku, rozmíchaného ve vodě.
Vychladlou omáčku nalijeme do košíčku, úhledně obložíme ovocem (malinami nebo třešněmi) a nakonec vložíme kopeček nebo řez ze zmrzliny Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle. Můžeme dozdobit třešněmi, šlehačkou nebo čokoládou.
Piniová Pavlova
lightbox("vareni/foto",="" "870-04_l.jpg","870-04.jpg","","left");=""?>Na 10 porcí budete potřebovat:
Pavlova (bezé)
− 150 g bílků
− 300 g cukru krupice
− 125 g vody
− červená barva
− 100 g piniových oříšků nesolených, nepražených
Vanilková omáčka
− 500 g mléka
− 5 žloutků
− 100 g cukru krupice
− 50 g pudinkového prášku
− 1 vanilkový lusk
− 30 g másla
Dohotovení
− Häagen-Dazs Strawberries and Cream nebo Choc Choc Chip
− Šlehačka
− Maliny
Cukr svaříme s vodou na bublinu - drátěným očkem uděláme zkoušku /jako bublifuk, namočit a fouknout), teplota je 121°C. Ve šlehači spustíme šlehání bílků a zaléváme svařeným horkým cukrem. A šleháme až do vychladnutí. Obarvíme na jemně růžovou barvu a vmícháme celé piniové oříšky. Lžící tvarujeme noky, placičky či tvar dle vlastních představ na namazaný a vysypaný plech. Sušíme při teplotě 110°C asi 3 hodiny.
Mléko, cukr, a rozříznutý vanilkový lusk přivedeme k varu. V misce rozmícháme žloutky s pudinkem, vlijeme asi 2 naběračky horkého mléka a vyšleháme. Po té vlijeme do vařícího mléka, přidáme máslo a provaříme za neustálého míchání.
Na bezé vložíme krém, zmrzlinu Häagen-Dazs Strawberries and Cream a ozdobíme malinami a šlehačkou.
Krém karamel
lightbox("vareni/foto",="" "870-05_l.jpg","870-05.jpg","","left");=""?>Na 10 porcí budete potřebovat:
− 100 g 12% smetany
− 2 celá vejce
− 50 g cukru krupice
− 100 g cukr krupice na karamel
− Šlehačka
− Zmrzlinu Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle (nebo Dulce de Leche nebo Vanilla Caramel Brownie)
− Rybíz
Vejce, cukr a smetanu smícháme a přecedíme. Na pánvi rozpustíme cukr na zlatavý karamel, který rozdělíme a nalijeme do pečících formiček na dno. Pak nalijeme směs na krém a dáme péci ve vodní lázni v troubě na 120°C.
Ke krému, který vyklopíme na talíř, přidáme kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle a dozdobíme šlehačkou a rybízem.
Foto: Ogilvy