Znáte je? Tyhle tukožroutské potraviny vám pomůžou zhubnout

Znáte je? Tyhle tukožroutské potraviny vám pomůžou zhubnout

Vhodné stravování upravené podle vašich individuálních potřeb v kombinaci s pohybem jsou ideální cestou, jak zredukovat přebytečná kila. Jsou ale dny, kdy se nám chuť na cvičení jaksi nedostává, a tak je potřeba organismus pořádně vybudit a nastartovat metabolismus aspoň tím, že budeme jíst tukožroutské potraviny. Které to jsou?

Káva (kofein)

Malé espresso cca 30 minut před cvičením nastartuje váš metabolismus. Nepijte kávu na lačno, ale po jídle s dostatečným odstupem (cca 60 min a více). Účinek kávy bude o to silnější u jedinců, kteří mají v genetické predispozici „pomalý metabolismus kofeinu“.

V takovém případě bude mít kofein silné stimulační účinky a hodinový trénink uteče jako voda. Kávu pijte bez cukru, mléka i smetany, pro redukci hmotnosti je to vhodnější.

Pokračování 2 / 7

Zázvor

Zázvor snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh, zvyšuje termoregulaci a pomáhá při léčbě chřipky a rýmy. Příjemně palčivá chuť zázvoru vás probere, prohřeje a nastartuje opět do aktivní činnosti.

Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, látka chemickým složením podobná kapsaicinu, který obsahují chilli papričky.

Pokračování 3 / 7

Kajenský pepř

Kajenský pepř (který v obchodech najdete také pod názvem chilli) zahřívá organismus, snižuje chuť k jídlu a některé zdroje uvádí po užití kajenského pepře až 20% nárůst výdeje energie.

Aktivní látkou kajenského pepře je kapsaicin, který má podle odborných výzkumů kromě termických také protirakovinné účinky. Kajenský pepř lze přidávat jako koření do jídel a nápojů.

Pokračování 4 / 7

Skořice

Skořice snižuje hladinu cukru v krvi, „špatný“ LDL cholesterol a hladinu triglyceridů (krevních tuků). Účinek skořice je dlouhodobý. Doporučuje se jíst ji v začátcích pravidelně a po asi měsíci užívání ji můžeme občas ze stravy vynechat, účinky budou přetrvávat. Pozitivní vliv skořice na glykémii srovnává výkyvy metabolismu. Skořici lze užívat ve smoothie nápojích, obilných kaších nebo v kombinaci s espressem. Doporučená denní dávka jsou cca 3 g/den.

Pokračování 5 / 7

Yerba Maté

Yerba Maté neboli Cesmína paraguayská zahání únavu i hlad, což lze skvěle využít během redukce hmotnosti. Obsahuje deriváty kofeinu, vitaminy A, C, vápník a železo.

Čaj má silnou hořkou chuť a jeho stimulační účinek je delší než u kávy. Někteří ho pijí, aby se vyhnuli hořké chuti, v kombinaci s čerstvou ovocnou šťávou.

Pokračování 6 / 7

Proteiny aneb jezte chytře!

Přeměna látek v organismu trvá několik hodin. Aby se látka mohla v organismu přeměnit, musí být vydána určitá energie. Jinými slovy množství energie z živin se snižuje o množství energie, která byla použita k jejich přeměně. Tento proces nazýváme specificko-dynamický účinek potravy.

Proteiny mají nejvyšší specificko-dynamický účinek potravy. Místo 100 kcal získá organismus 70 kcal. U sacharidů člověk získá ze 100 kcal 94 kcal, u tuků 96 kcal. V rámci redukce je tedy vhodné optimalizovat jejich příjem v jídle.

Vhodnými zdroji proteinů jsou hovězí svíčková, hovězí roštěná, králičí, krůtí, kuřecí maso, vepřová panenka, pstruh, okoun, losos, tuňák, treska a další mořské produkty, ořechy, sója a sójové fermentované výrobky, zakysané mléčné výrobky.

Pokračování 7 / 7

Hlavně nešílet!

Chtít ale zhubnout jen díky dietě je čirý nerozum. „Samostatná redukční dieta je účinná pouze do doby, než se vrátíme zpět k dlouhodobě udržitelnému stravování.

Myšlenka, že redukční dietu udržíme na neurčito, se rozplyne ve chvíli, kdy nás dostihnou vlivem metabolické úspornosti únava, nesoustředěnost, nervozita nebo zdravotní obtíže.

Proč je nutné jíst bílkoviny, pokud chcete zhubnout? Dozvíte se ve videu.

Dietní strava je v pořádku, ovšem nezapomínejme na pestrost jídelníčku, bohatého na kombinace potravin z rostlinných i živočišných zdrojů s dostatečným množstvím pohybu,“ radí Milan Merva, specialista na životní styl Menu Gold a osobní trenér.

Pro lepší stravování zkuste třeba bezlepkovou stravu a také kvašené potraviny, díky kterým můžete zlepšit zažívání a nastartovat imunitu. Recepty, jak všechno připravit, najdete například v knihách Kvašené potraviny pro vitalitu a zdraví nebo Vaříme a pečeme bez lepku.

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud