Ryba plná zdravých omega-3 mastných kyselin, to je kapr vyšlechtěný v Českých Budějovicích. Chutná jemně, mnohem méně po rybě. Přinášíme recept na miniřízečky na přepuštěném másle s bramborovým salátem.
Zdravá výživa a posilování imunity je nyní důležitější než kdy dříve. Nedílnou součástí zdravého stravování jsou také ryby. Nemusíte hned kupovat mořské, které jsou dražší a musejí se k nám dovézt. „I obyčejný český kapr je významným zdrojem vitaminu D, proto je skvělou volbou právě v zimních měsících, kdy se ho lidem nedostává ze slunce. Dnes už si můžete koupit i speciálně vyšlechtěného tzv. omega-3 kapra, který má vyšší obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin,“ říká Bernard Schaut, nákupčí ryb z prodejen Makro. Právě v těchto prodejnách si před Vánocemi můžete tohoto kapra koupit. Když z něj uděláte řízky na přepuštěném másle, budou se vám v puse úplně rozplývat a budou je jíst i děti, které klasického kapra odmítají.
Smažené kapří miniřízečky s bramborovým salátem
Suroviny pro 4 porce, příprava bude trvat zhruba 1,5 hod
Kapr filet vykostěný 600 g
Sůl kamenná 12 g
Ghí na smažení
Hladká mouka, vajíčka a strouhanka
Na salát
Brambory, varný typ A 400 g
Okurky sterilované bez nálevu 120 g
Celer sterilovaný bez nálevu 60 g
Mrkev sterilovaná bez nálevu 60 g
Hrášek sterilovaný bez nálevu 32 g
Cibule žlutá 40 g
MCH majonéza 120 g
Nálev z okurek 80 g
Pepř černý, mletý – špetka
Sůl kamenná 8 g
Hořčice plnotučná 40 g
Cukr krupice 20 g
F.O.O.D.
23. prosince 2022
Příprava salátu
Den předem uvařené, oloupané a dobře vychlazené brambory nakrájíme na pravidelné kostičky asi 5 mm velké (nebo použijeme vykrajovátko na brambory). Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Sterilovanou zeleninu odděleně odcedíme a přidáme k ostatním surovinám. Přidáme majonézu, sůl, cukr, mletý pepř, nálev z okurek, hořčici a vše lehce (pouze obracením surovin) promícháme. Necháme asi 15 minut v chladničce a poté salát vyzkoušíme a dochutíme. Konzistence salátu je hustě tekoucí (brambory tekutinu do sebe nasáknou a salát není příliš konzistenčně těžký). Salát uchováme v chladničce.
Příprava kapra
Filet kapra nakrájíme na malé řízečky o váze asi 75 g. Ochutíme solí a obalíme postupně v trojobalu. Před servírováním smažíme v přepuštěném másle (ghí) zahřátém na 170 °C dozlatova. Ihned servírujeme.