ŽOFIE (44): Kolegyně mi zničila pověst, když mi začal nadbíhat šéf | Foto: iStock

Foto: iStock

ŽOFIE (44): Kolegyně mi zničila pověst, když mi začal nadbíhat šéf

Žofie se rozhodla, že si po rozvodu najde práci v úplně jiném oboru, než který znala. Byla proto ráda, že se z její nové kolegyně stala i blízká kamarádka, s níž trávila také volný čas. Přátelství ale skončilo stejně rychle, jako začalo…

Když jsem nastoupila po rozvodu do práce, bylo mi osmatřicet let. Zariskovala jsem a našla si práci v úplně jiném oboru. Měla jsem za sebou sice studia zdravotnických škol, ale kvůli dětem jsem nehodlala sloužit noční a víkendové služby – neměla jsem hlídání.

Pod křídla si mě vzala Karolína, žena starší o deset let, která byla mojí vedoucí. Vlastně jsme si hned padly do oka, měly jsme podobné zájmy a skoro stejné názory na spoustu věcí. Brzy jsme seznámily naše rodiny a společně všichni vyjížděli o prodloužených víkendech třeba k jezeru, jindy jsme zdolávali Sněžku.

Moc mě těšilo, že jsem si našla prima kamarádku a kolegyni v jednom. V práci si z nás začali utahovat, že se jedna bez druhé nehneme. Seděly jsme v jedné kanceláři, chodily spolu na oběd nebo na cigárko ven.

Já se vcelku rychle naučila vše, co bylo nutné, a docela brzy jsem začala dělat věci, které jiní zvládali až po letech praxe. A pak mi najednou začal nadbíhat generální ředitel. Zpočátku poslal milý děkovný mail, potom o mně začal mluvit před ostatními ve smyslu, že takhle šikovnou a nadanou účetní ve firmě neměl léta. Samozřejmě mi to zpočátku lichotilo.

Karolína se v tu dobu ode mě začala odtahovat. Pořád dokola mě zrazovala od toho, abych se se šéfem do něčeho vůbec pouštěla, začala na něm hledat chyby, mluvila o tom, že byl vždycky na ženské a já nejsem jeho první úlet…

Já se tomu zprvu jen smála, měla jsem pocit, že mě chce jen chránit, abych se nespálila. Jenže když jsem začala s Ondřejem chodit, přitvrdila. Svoji pozornost přenesla právě na něho a naše kolegy. Najednou se začalo chodit na společné pivko po práci, ale mě nikdy nepozvali. Na chodbách si šuškali, a když jsem prošla kolem, zmlkli. Nechápala jsem, co se děje.

Až si mě Ondřej jednou zavolal na kobereček a natvrdo mi oznámil, že bych se měla poohlédnout po jiné práci. Prý jsem poslední odevzdávky měla plné chyb, a navíc jsem zatajila, že jsem kdysi zpronevěřila větší finanční obnos…

Málem jsem omdlela a nějak nevěděla, jak reagovat. Brzy jsem se doslechla, že za pomluvami stála Karolína. Přiznala se mi, že mě chce z firmy vyštípat, protože jsem pro ni konkurence. Naše přátelství skončilo z minuty na minutu a já na něj vzpomínám s pěknou hořkostí. Stejně dopadl i můj rodící se vztah.

Doporučujeme

Články odjinud