Zora Jandová: Za to jak vypadám vděčím genetice!

Zora Jandová: Za to jak vypadám vděčím genetice!

Herečka, zpěvačka a moderátorka je proslulá svým kladným vztahem k vyvážené stravě, zdravému životu a také sportu. Studuje vysokou školu tělesné výchovy a sportu a velmi ráda se věnuje tai-chi, čínskému cvičení, které se kdysi vyučovalo především jako umění sebeobrany a dokáže příznivě působit na zdraví a psychiku.

Nedávno se také stala novou tváří největšího tuzemského internetového obchodu s produkty pro zdravější život a přírodní kosmetikou Prozdravi.cz. Zora Jandová, která si svůj mladistvý vzhled udržuje díky vnitřní harmonii, pozitivnímu naladění, zdravému životnímu stylu, ale i s pomocí přírodních přípravků, bude pro návštěvníky e-shopu komentovat vybrané přírodní produkty.

V souvislosti s tím jsme se jí zeptali jsme se jí, co dělá pro své zdraví ona. Kdy se začala zajímat o zdravý životní styl a tai-chi i na její názory ohledně klasické i alternativní medicíny a samozřejmě na tajemství její nestárnoucí krásy.

Jste známá svým příkladným životním stylem, byla jste vždycky taková?

Myslím, že heslo „všeho s mírou“ mám v sobě zakódováno odmala. Jako dítě jsem milovala žloutkové věnečky a jako jedinou možnost, jak se zbavit své permanentní touhy po nich, jsem viděla v tom, že se jimi přejím. Což jsem udělala. Ta lekce, která následovala potom, mě velmi poučila… A když do mého života vstoupilo tai-chi, naučila jsem se poslouchat své tělo ještě lépe, být v harmonii sama se sebou i se svým okolím.

Proč jste si jako pohybovou aktivitu vybrala zrovna tai chi? Pro koho je vhodné a proč?

Tai-chi si vybralo mě. Hrála jsem tenis, softball, dělala karate, sebeobranu, jezdila dokonce automobilové závody do vrchu i na okruhu, ale nic mě nezaujalo natrvalo. O tai-chi jsem točila televizní pořad a musela se kvůli tomu naučit kus sestavy. Než jsem se ji pak doučila celou, tai-chi mi vstoupilo do života, nejspíš už napořád. Začít může kdokoli a kdykoli, jen je zapotřebí vybrat si vhodný styl a učitele, který bere ohled na klientův aktuální fyzický i psychický stav.

Máte nějaké hříchy proti zdraví či kráse?

Miluju oříškovou čokoládu, bramboráky, čabajku… Ale jsou to vůbec hříchy???

Co si myslíte o klasické a alternativní medicíně? Která je vám bližší?

Mám státnice z anatomie, fyziologie, sportovní medicíny a psychologie, vím, co tzv. západní medicína umí poskytnout, ostatně zachránila mnohokrát naši rodinu. Zároveň jsem studovala i tradiční čínskou medicínu, resp. tradiční čínské masáže tui-na, získala jsem tedy i vhled do východního přístupu. Absolvovala jsem také mnoho různých kurzů alternativních způsobů léčení. Vždycky se snažím hledat léčbu určitému problému a osobě, která jím trpí, na míru.

Máte nějaký tajný a ověřený tip na krásu, kterým si udržujete svůj mladistvý vzhled?

Na takzvané zaručené tipy a recepty na cokoli jsem už alergická, pokud to není recept na jídlo od mistra šéfkuchaře. Je jich všude plno a mnohdy nadělají víc škody než užitku. Všechno „zaručené“ je vždy nutné brát s rezervou, co jednomu pomáhá, může druhému třeba i uškodit.

V mém případě nejde o žádné tajnosti, částečně vděčím za to, jak vypadám, genetice. Zbytek je harmonická péče o mysl i tělo. Sebezdravější jídelníček a příkladné cvičení nebo luxusní kosmetika nám budou k ničemu, když budeme zapšklí a závistiví. Pokud se srovnáme sami se sebou, projeví se to i na našem vzhledu. Můžu mít spoustu vrásek, možná i trochu špeků nebo málo vlasů, ale budu-li vyzařovat zdravou energii, mé okolí si jich všímat jistojistě nebude. To je můj tip. Ale rozhodně ne absolutně zaručený.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Agáta Hanychová: Komplikovaný porod syna Kryšpína!

Doporučujeme

Články odjinud