Zoubky jako perličky: Jaká péče je důležitá pro dokonalý chrup?

Zoubky jako perličky: Jaká péče je důležitá pro dokonalý chrup?

Mít krásné a zdravé zuby je jistě snem téměř každé ženy. Dokonalý chrup ale vyžaduje péči, která by se neměla opomíjet. Co všechno musíte absolvovat, abyste se mohla pyšnit zářivým úsměvem?

Denní hygiena

Jistě pro vás není novinkou, že čistit zuby byste si měla minimálně dvakrát denně. Ideální by bylo věnovat se čištění po každém jídle, k tomu však má málokdo podmínky a ne vždy jsou po ruce mezizubní kartáček či zubní nit nebo ústní voda. Proto si čistěte zuby alespoň ráno i večer minimálně pět minut. Dbejte také na výběr kvalitního kartáčku.

Jak si vybrat správný kartáček? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Mezizubní kartáček nebo nit

Klasický zubní kartáček dokáže vyčistit pouze kousací, vnější a vnitřní plochy zubů. Plošky mezi dvěma zuby v místě jejich vzájemného kontaktu jsou i pro ten nejideálnější kartáček špatně přístupné nebo úplně nedostupné. 95 % problémů v ústech (zubní kaz, zánět dásní, parodontóza) pochází odsud – ze špatně vyčištěného mezizubního prostoru. Používání mezizubních kartáčků je proto nezbytné.

Jak si doma vybělit zuby? Přečtěte si to ZDE.

Pokračování 3 / 5

Ústní voda

S ústní vodou zacházejte opatrně. Podle odborníků musí být v ústech rovnováha „dobrých“ a „špatných“ mikrobů. Ústní voda veškeré mikroby dokonale vyhubí, to však vašemu zdraví neprospívá. Zubaři proto nedoporučují používat ústní vodu po každém čištění, stačí pouze jednou denně.

Podle zubů poznáte, jaký je milenec. Jak? Více se dozvíte ZDE.

Pokračování 4 / 5

Stěrka na jazyk

Na jazyku se usazuje stejný povlak jako na zubech, proto by se jeho čištění nemělo opomíjet. Právě jazyk zachytává velké množství nejrůznějších bakterií z potravin i vnějšího okolí, které se při nedostatečné hygieně mohou dostávat dále do těla. Čištěním jazyka se zlepší i funkce srdce, plic, ledvin, jater, slinivky a celého zažívacího ústrojí. Mnohem lépe budou fungovat také naše chuťové buňky, a lépe tak vychutnáte vše, co jíte a pijete. Navíc se zbavíte nepříjemného zápachu z úst.

Pokračování 5 / 5

Dentální hygiena

Dentální hygiena je stále více módní záležitostí. Pro mnohé lidi je ale stále zbytečná a myslí si, že stačí preventivní prohlídky u zubaře, což není pravda. Dentální hygienistka vám nejen odstraní zubní kámen a zaleští povrch zubů, ale také vám pomůže s osobní ústní hygienou, naučí vás správně používat jak kartáček, tak i zubní nit a pomůže vám vybrat ty nejvhodnější potřeby pro čištění zubů.

Jak na bolest zubů? Dozvíte se to ZDE.

Doporučujeme

Články odjinud