Zrádné osvěžení

Zrádné osvěžení

Klimatizace – kamarádka, nebo nepřítelkyně? Nejdřív vás příjemně ochladí, ale potom… Začne vás škrábat v krku, párkrát si kýchnete a pak už to jde ráz na ráz: ucpaný nos, rýma a bolest v krku, že nemůžete polknout …

Přestože nachlazení spojujeme většinou se sychravým podzimním a chladným zimním počasím, můžeme útokům virů podlehnout i na jaře či v létě. Určitě to znáte také. Ráno vás horko nenechá dospat a vy se už těšíte na příjemné ochlazení v ranní sprše. Před domem vás praští teplý vzduch a vy se jen tak tak dovlečete k autu, kde si klimatizaci nastavíte na zpočátku příjemných osmnáct stupňů. Než dojedete do práce, už vás sice trochu zebou nohy a po celém těle máte husí kůži, ale když vystoupíte z auta a opět vás „srazí k zemi“ teplý vzduch, počítáte každý krok do příjemně klimatizované kanceláře. Jenže když tam dorazíte, zjistíte, že vaše „horkokrevná“ kolegyně opět nastavila klimatizaci na nejnižší stupeň a vy se pomalu začínáte cítit jako v lednici. Při návratu domů vás čeká stejný průběh cesty, jen ji ještě navíc zakončíte zastávkou v restauraci se zahrádkou, kde ten náročný den s kamarády spláchnete pořádně vychlazeným nápojem. Další den vás už zaručeně místo vedra probudí nepříjemná bolest v krku.

Tyto prudké změny teplot při přechodu z horkého venkovního prostředí do chladné klimatizované místnosti jsou pro lidský organismus nebezpečné, dochází tak k prochladnutí a oslabení imunitního systému, který je pak náchylný k infekcím. Prvotním příznakem bývá právě škrábání a bolest v krku. Klimatizace navíc snižuje vlhkost vzduchu a vysušuje tak nosní sliznice. Zdravou sliznici dýchacích cest pokrývá vrstvička hlenu, která ji chrání proti vpádu virů. Pokud se častěji vyskytujete v klimatizované místnosti, dochází k vysušení této ochranné vrstvy a tím i ke zvýšení rizika nákazy. Je-li to proto jen trochu možné, nastavte klimatizaci tak, aby rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou nebyl víc než pět až sedm stupňů Celsia. V opačném případě noste neustále při sobě další vrstvu oblečení, které si, když vám bude chladno, obléknete.

S nachlazením začněte bojovat hned, jak ucítíte první příznaky, které se nejčastěji projevují především škrábáním v krku. Nachlazení běžně trvá tři až pět dní a ideální volbou k potlačení subjektivních potíží vám pomůžou léky, které zmírňují bolest v krku, mají dezinfekční účinek - ničí choroboplodné zárodky na sliznici. Mezi osvědčené přípravky této skupiny patří pastilky Septolete nebo Septolete D (varianta bez cukru). Pastilky se lehce rozpouští v ústech a jsou první pomocí při začínajících potížích, proto by měli být stále po ruce. Septolete a Septolete D jsou vhodné pro děti již od 4 let a vzhledem k obsahu 30 pastilek představují rodinné a zároveň ekonomické balení. Na vašich cestách v zimě, ale i v létě, si tak pastilky Septolete nebo Septolete D své pevné místo v cestovní lékárničce jistě najdou.

Zdroj: Botticelli

Doporučujeme

Články odjinud