Zuzana Fenglová – rockerka milující zvířata a přírodu

Zuzana Fenglová – rockerka milující zvířata a přírodu

Zuzana Fenglová je rocková zpěvačka. Nedělá komerci a není vidět v zábavných komerčních pořadech. Přesto patří svým hlasem mezi naše nejlepší zpěvačky a osobnosti českého rocku. Zpívá řadu let, podstatného úspěchu dosáhla se svojí kapelou Ayerdall v roce 1999 na soutěži Rock Made In Gambrinus. Po delší odmlce se vrací zpět na rocková pódia. Nyní zpívá v kapele MICHAEL SCHENKER GROUP REVIVAL.

Co dalo první impuls k tomu, že jsi rocková zpěvačka?? Jako malá holka jsem si zamilovala zpěváky typu F. Sinatra, R.Charles a asi v šesti letech přinesl můj bratranec kotouč se skupinami Deep Purple, Black Sabbath a Nazareth a bylo to. Láska jako trám. A od té doby jsem zpívala už jenom rockovou muziku. Na různých pěveckých soutěžích jsem si vyzpívala titil Miss Dračice. S popovou muzikou bych asi tehhle titul neobhájila.

Delší dobu tě nebylo na podiích vidět...Co bylo důvodem Tvého odmlčení?? Asi 4 roky jsem zpívala s již zmiňovanou kapelou Ayerdall, se kterou jsme získali spoustu úspěchů. Porazili jsme 700 kapel z celé republiky a vyhráli Rock Made in Gambrinus. Díky tomu jsme natočili 2 desky, které nám nezištně otextoval jeden z našich nejlepších textařů a jedna z největších osobností, kterou jsem kdy poznala - redaktor Honza Petričko. První desku nám křtil Láďa Křížek, druhou Aleš Brichta. Získali jsme spoustu fanoušků. Vyhráli jsme několik dalších soutěží, díky nimž jsme vystupovali v televizním pořadu Michala Pavlíčka Na kloboučku. Já jsem se několikrát umístila v rockových časopisech na 2. místě jako zpěvačka roku, sexysymbol roku, natočila jsem desku s Alešem Brichtou a s ní i klip k písničce „Lidi jsou lidi.“ Pak jsem s Alešem Brichtou a Petrem Jandou vystupovala v Lucerně ....

A co následovalo dál?? Dlouho nic. Sice jsem se trochu pohybovala okolo muzikálů, ale tamní život není nic pro mne. Raději se o tom nebudu rozepisovat. Vaši čtenáři možná vědí, o čem je řeč. V dnešní době musíte mít za sebou bohatého nebo hodně vlivné člověka, který vás tzv. udělá. Který vás dostane nahoru. Ale nic není zadarmo a já tyhle věci nehodlám praktikovat a ani jsem se nikdy k ničemu podobnému nepropůjčila.

Před Tebou zpíval zpravidla v kapele chlap. Jak Tě brali starší fanoušci? Já s tím problém nemám.Zpívala jsem vždycky po chlapech. Ať už jsem přezpívávala repertoár skupin Iron Maiden, Whitesnake nebo AC/DC. Po chlapech se mi zpívá mnohem lépe než po zpěvačkách. Mám ráda silné, hutné hlasy. A co na to fanoušci?? To se musíte zeptat jich.

Máš hodně vyhraněnou image - nežárlí na Tebe partnerky kluků v kapelách?? :-) Proč by žárlily? Jsou to mnohem hezčí a mladší kočky, takže jsou naprosto v pohodě. Dokonce mi kupují do zásoby punčocháče, které pravidelně při koncertu zničím.

Je o tobě mj.známo, že tvou velkou láskou se stala opuštěná zvířata.... Co všechno se dá pro ně dělat. Je to asi pořádný kus práce, co.. To máš pravdu. Ve svém bytě 2+1 mám momentálně 4 psy -oříšky, 3 opuštěné kočky, 3 morčata, papouška, želvu, rybičky… Přes zimu ježky, atd., atd. Prostě, co kde najdu opuštěné a zraněné, mám okamžitě doma. A když vidíš tuhle letošní krutou zimu, tak nesmí chybět ani 7 ptačích budek a krásný - mými kamarády postavený - krmelec v lese. Všichni moji známí mi nosí tašky s tvrdým chlebem pro srnky. Prostě jsem se dala kvůli zvířatům na "vojnu"... Tedy pořídila jsem si na hypotéku starou roubenou chalupu na samotě v lese. Budu sice živořit, ale hlavně, ža se tam vejde pár nových opuštěných chudáků. Pomáhat jim, je smysl mého života.

Dá se vůbec spojit hudba a zvířata?? Někdy si myslím, že jsem takový Jekyll a Hyde. Jedna stránka mé osobnosti se projevuje neustálým pomáháním zvířatům v lese, zachraňováním topících se vos, berušek a mravenců v rybnících, povídáním si se stromy, a druhá stránka je šílení na jevišti v kožených hadrech, mlácení sebou o podium a zpívání jak o život. Tak nevím, jestli jsem rozpolcená osobnost... Ale jde to spojit úplně v pohodě. Cvok fakt nejsem..

Vypadáš úžasně - jak to děláš? Máš nějaký recept na krásu pro čtenářky Dámy?? Tos mne překvapila. Já a úžasně?? A k tomu ještě recept? No tak – zásadně nechodím k holiči, nemám žádný krém na obličej, nepoužívám žádnou drahou kosmetiku, ale to nejlevnější pleťové mléko na odlíčení. Nekupuju si žádné oblečení - tím mne občas zásobují holky v práci, když se už na to nemůžou dívat. Prostě já výplatu nastrkám do zvířat a hypotéky, takže s krásou si starosti opravdu nedělám. Nemám na to čas a buňky.

Co bys vzkázala zdejším čtenářkám závěrem? Aby pomáhaly opuštěným lidem a zvířatům. Aby pomáhaly přírodě, protože neskutečně trpí lidskou hloupostí. Ale to asi nejsou zrovna populární rady, že..

autor: Jana H.

Doporučujeme

Články odjinud