Žemlovka s tvarohem

Žemlovka s tvarohem

Francouzské toasty
Snadné Míša řezy
Tvarohový cheesecake Zdroj: Shutterstock
Čokoládové košíčky s oříšky
5
Fotogalerie

Zužitkujte Velikonoce aneb ani drobek nazmar

Když vám po svátcích zbude doma trochu tvrdší beránek nebo mazanec a hromada čokoládových figurek z koledy, můžete je proměnit v dokonalou dobrotu.

Žemlovka s tvarohem z jidášů

4–5 porcí - příprava: 60 minut

  • 300 g jidášů (asi 5–6 kousků)
  • 500 ml polotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 3–4 lžíce krupicového cukru
  • 3 lžíce másla + na vymazání formy a na pokapání
  • moučkový cukr k podávání

NÁPLŇ:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 40 g měkkého másla
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 1 vejce
  • kůra z ½ citronu
  • 50 g mandlí
  • 50 g zlatých rozinek

Jidáše nakrájejte na plátky. Tvaroh smíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. Formu vymažte kouskem másla a troubu zapněte na 170 °C. Ve vlažném mléce rozšlehejte žloutky, cukr a rozehřáté máslo a ve směsi namáčejte nakrájené jidáše. Vyložte jimi dno a boky zapékací misky, doprostřed navrstvěte tvaroh a překlopte ho opět namočenými plátky jidášů. Povrch pokapejte rozpuštěným máslem a pečte asi 45 minut dozlatova. Žemlovku podávejte sypanou moučkovým cukrem.

Náš TIP: Do náplně můžete nastrouhat jablko nebo hrušku a lžičku skořice.


Francouzské toasty z mazance

2 porce - příprava: 15 minut

  • 2 vejce
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 tenčí plátky mazance
  • asi 75 g másla na smažení

Vejce rozšlehejte v hlubokém talíři se zakysanou smetanou, medem a vanilkovým extraktem. Plátky mazance obalte ve směsi a osmažte je z obou stran na másle. Je to rychlé, hrozně nezdravé a vážně dobré!

Náš TIP: Plátek mazance namažte vrstvou lískooříškové pomazánky a poklaďte několika kolečky banánu. Přiklopte druhým plátkem, společně je obalte a osmažte.


Snadné Míša řezy z čokoládových figurek

forma o Ø 24 cm - příprava: 40 minut

  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 75 g čokoládových postaviček
  • 6 vajec
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 150 g čokoládových postaviček na ozdobu
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Suroviny vyndejte z ledničky a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem, čokoládové figurky do těsta rozpusťte ve vodní lázni a nechte zchladnout. Z bílků vyšlehejte sníh a do něj zašlehejte cukr, žloutky, olej, mouku a rozpuštěnou čokoládu. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte na 17 až 20 minut péct do vyhřáté trouby. Mezitím vyšlehejte tvaroh s měkkým máslem a moučkovým cukrem. Vychladlý korpus potřete tvarohovým krémem a ozdobte rozpuštěnou čokoládou.


Tvarohový cheesecake z beránka

forma o Ø 24 cm - příprava: 80 minut

  • asi polovina (300 g) tvrdého beránka
  • 125 g másla
  • 250 g hořké čokolády
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 g smetanového bílého jogurtu
  • 4 malá vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru

Tvrdého beránka nalámejte a rozdrťte v mixéru nebo použijte mlýnek na strouhanku. Boky i dno formy vyložte pečicím papírem. Máslo rozpusťte, smíchejte ho s nadrceným beránkem a směs napěchujte na dno dortové formy. Dejte chladit do ledničky. Troubu zapněte na 160 °C. Čokoládu rozpusťte a vmíchejte do ní tvaroh, jogurt, vejce a cukr. Směs naneste na spodní vrstvu a dejte asi na 60 minut péct. Hotový cheesecake má i prostředek pevný. Před podáváním ho nechte vychladnout.

Náš TIP: Místo části čokolády použijte čoko postavičky. Uberte ale cukr. Bývají vyrobené z mléčné čokolády a ta je sladší než v receptu popisovaná hořká.


Čokoládové kuličky s oříšky z beránka

20–25 kousků - příprava: 15 minut

  • 200 g tvrdého beránka
  • 200 g hořké čokolády
  • 40 g másla
  • 4 cl tuzemáku
  • mleté oříšky, kokos nebo rozinky podle chuti
  • mléko na zředění

Beránka rozdrťte a trochu si dejte stranou. Čokoládu rozpustte ve vodní lázni a vmíchejte do ní kousek másla, tuzemák a podle chuti strouhaný kokos, mleté oříšky, nasekané rozinky, brusinky či kandované ovoce. Nechte vychladnout. Pokud by byla hmota příliš tuhá, vmíchejte ještě trochu tuzemáku nebo mléka. Z vychladlé hmoty tvarujte kuličky a ukládejte je do papírových košíčků. Posypte drobky z beránka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.

Doporučujeme

Články odjinud