Z chrupavek, kloubů a kůží prasat či krav se vyvařuje želatina, která se pak upotřebí v potravinářství. Ale želatina ze zvířat nemusí být bezpečná a zdravá, protože může šířit infekce a také dráždit u některých osob imunitní systém.
Vědci z Hong Kongu ale míní, že brzy v potravinářství nahradí zvířecí želatinu mnohem přijatelnější lidská. Slabé žaludky se nemusejí bát, nebude se vyrábět vyvářením.
Podle docenta mikrobiologie Ťina Čchuna Čchena se bude želatina vyrábět v laboratořích v kulturách kvasinek, jimž bude do genetické informace vložen kód pro tvorbu lidské želatiny.
„Zvířecí želatina má své nevýhody, protože várka od várky se liší, takže problémy s ní mají i samotní zpracovatelé,“ tvrdí docent Ťin Čhcun Čchen z Hong Kongu.
Výzkumníci teď testují lidskou želatinu získanou z kvasinek pro její vlastnosti, zkoušejí, jak je viskózní a jak se rozpouští.
POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!
ČTĚTE TAKÉ: Kateřina Kristelová: Druhé dítě už mít nebudu!