Zvládněte předvánoční shon bez oteklých nohou

Zvládněte předvánoční shon bez oteklých nohou

Vánoce bývají obvykle pro všechny ženy zatěžkávací zkouškou, a to především pro jejich nohy. Postávání u sporáku či běhání po nákupech jim totiž moc nesvědčí. A co teprve, jste-li těhotná! Přinášíme proto několik tipů, jak prožít sváteční chvíle bez oteklých nohou.

www.ulekare.cz

Nestyďte se požádat o pomoc

Těhotenství neznamená, že celou dobu vánočních příprav i Vánoce samotné strávíte ležením a nicneděláním. Účastněte se všeho, ale tak, abyste nebyla ve stresu a aby vaše tělo nebylo unavené a nemocné. Jde to, jen si to musíte naplánovat. Především stresu je nutné se vyhýbat, ten není dobrý ani pro vás, ani pro miminko v bříšku. Nechte si pomoci od druhých, požádejte manžela, aby nakoupil, nebo si nechte dárky dopravit domů zásilkovou službou – mimo jiné tak eliminujete riziko možných úrazů.

Dejte si nohy nahoru!

Obzvláště těhotné ženy mohou při zvýšené námaze trpět otoky kotníků a pocitem těžkých nohou. děloha tlačí na žíly v pánvi, čímž se zpomaluje krevní oběh a krev se usazuje v dolních končetinách. Kromě toho můžete trpět i zadržováním vody, což vede též k otokům.

Zkuste proto následující tipy:

  1. Snažte se co nejvíce odpočívat, občas si sedněte.
  2. Dělejte přestávky i během nakupování či vaření.
  3. Pokud vyrazíte s rodinou či partnerem na večírek, požádejte, aby vás pustili sednout.
  4. Občas si lehněte a zvedněte nohy tak, že jsou nad úrovní hrudníku.
  5. Pijte hodně tekutin.
  6. Vyhýbejte se slaným potravinám, které způsobují zadržování vody.

Co pod stromeček?

Trpíte-li křečovými žilami, pak je určitě vhodné, abyste nosila podpůrné kompresivní punčochy. Dnes už seženete takové, které jsou módní a rozhodně vám nebudou dělat ostudu. Nošením kompresivních punčoch zabráníte otokům a ulehčíte tak žilnímu systému. Takže si nechte od Ježíška klidně nadělit nějaké módní kompresivní punčochy nebo legíny. A nezapomeňte ani na dárky, které vás budou rozmazlovat, jako například oleje do koupele, tělová mléka či poukaz na masáž.

www.ulekare.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Jak přežít vánoční stres? Tipy (nejen) pro introverty…

ČTĚTE TAKÉ:
3 recepty na netradiční cukroví

Doporučujeme

Články odjinud