Žvýkačkou na rakovinu

Ti, kteří pohlížejí na žvýkání především jako na nechutný a nespolečenský zlozvyk, zřejmě budou muset začít slevovat z dosavadního nekompromisního stanoviska. Prokázalo se totiž, že blahodárně působí nejen na chrup, ale prospívá i paměti. Finští vědci nyní přišli na to, že může pomoci také při rakovinovém onemocnění.

Členové výzkumného týmu z helsinské univerzity obohatili běžnou žvýkačku cysteinem. Látkou, jež si umí poradit se škodlivými účinky acetaldehydu, který se vyskytuje v tabákovém dýmu a alkoholu a ústy postupuje do horních částí trávicího traktu. Z jejich objevu by tak mohli mít největší užitek kuřáci a konzumenti víceprocentních nápojů, jimž hrozí rakovina ústní dutiny, jícnu a žaludku. Cystein jako základní stavební jednotka bílkovin totiž dokáže zmírnit neblahý vliv acetaldehydu.

Na rozdíl od poživatin bohatých na bílkoviny či speciálních tablet obsahujících cystein, jejichž pravidelné užívání se doporučuje především kuřákům a pijákům, má obohacená žvýkačka zcela mimořádné vlastnosti. „Cystein z potravin,“ říká Mikko Salaspuro, „se běžně uvolňuje teprve v tenkém střevu.“ Což je však příliš pozdě. Jeho pozitivní účinek se nejvíce projevuje ve slinách nebo v žaludku. A to umí žvýkačka, již badatelé vyvinuli.

Pomoci však může i lidem, kteří mají genetické dispozice k rakovině a u nichž je riziko jejího vzniku vyšší než u běžné populace. Ovšem ani tento objev není spásonosný. Prověření účinnosti nové metody si vyžádá příslušný čas. Nemluvě o tom, že se ctitelé tabákových výrobků vystavují nejen působení acetaldehydu, ale také vlivu dalších rakovinotvorných látek. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud